Pentru al patrulea an consecutiv, profesorii şi studenţii Universităţii din Oradea şi-au etalat invenţiile şi descoperirile în faţa orădenilor, la Noaptea Cercetătorilor, un eveniment ce s-a petrecut simultan în peste 300 de oraşe europene.

Fiecare facultate a avut un stand propriu, dar, la fel ca la ediţiile precedente, au fost prezente şi alte organizaţii sau instituţii. De pildă, în faţa sălii de jocuri sportive, care a găzduit evenimentul, şi-au etalat tehnica echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana şi ale Jandarmeriei.

Dacă pompierii au prezentat aparaturi din dotare cumpărate, precum dispozitivul ce permite detectarea unor persoane surprinse sub dărâmături, jandarmii şi-au prezentat două invenţii realizate de colegi de-ai lor: un ATV "homemade" şi un recipient uriaş pentru colectarea deşeurilor reciclabile.

Cea mai mare agitaţie a fost însă în sală, unde au "descins" îndeosebi copii şi elevi, foarte curioşi. De pildă, la standul Departamentului de Biologie au putut să studieze organisme prin microscop, la cel al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial au aflat cum funcţionează o cameră cu termoviziune, iar de la profesorii şi studenţii specializării Cadastru ce sunt instrumentele de fotometrie.

Studenţi inventatori

Cele mai atractive s-au dovedit două invenţii realizate de studenţi ai Universităţii. Una dintre ele a fost robotul Alfa, realizat de Daniel Anton, student în anul IV la Robotică. Roboţelul dansează şi imită mişcări umane, aşa că a fost magnet pentru public. "Este parte dintr-un proiect mai mare de-al meu. Îmi doresc să fac un robot asistent, înalt de 1,80 m şi care poate ridica până la 150 kg. Va fi folositor persoanelor cu dizabilităţi", a explicat inventatorul lui Alfa.

Înghesuială a fost şi în faţa unei cutii verzi, care reproducea un truc pe care mulţi dintre vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor l-au văzut în filmul "Now you see me 2". Practic, în cutia "magică", oricine putea vedea cum picături de apă urcă, total nefiresc, sau levitează. În realitate, a explicat Vlad Terebenţ, absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, se petrece o iluzie optică, pentru a cărei realizare s-a folosit de ştiinţă.

Vizite în laboratoare

Pe lângă departamentele şi facultăţile orădene, au mai avut standuri la Noaptea Cercetătorilor şi Cercetaşii României, angajaţii companiei Celestica, care au făcut demonstraţii cu o imprimantă 3D, elevii parte din programul Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea, Poliţia Bihor, firma Dekor Mania, ai cărei reprezentanţi au explicat tehnici handmade, şi Mensa România, organizaţia care reuneşte persoane cu IQ foarte ridicat şi care, cu acest prilej, a anunţat că va organiza o nouă testare în Oradea, pe 21 octombrie.

Totodată, cei curioşi au putut vizita laboratoarele Universităţii din Oradea, unde au putut descoperi alte aparate sau dotări folosite de cercetători.