Bihorenii au ocazia ca în prima zi a lunii octombrie să-şi umple straiţele cu felurite bunătăţi gustoase. În comuna Roşia va avea loc a şasea ediţie a festivalului "Straiţa plină", în cadrul căruia săteni din zonă vor vinde dulceţuri, brânzeturi, siropuri şi multe altele.

Totodată, festivalul are programate concursuri de crăpat lemne, de căţărat pe lăzi de bere sau de... sfărâmat porumb. În plus, promit organizatorii, va avea loc şi o inedită competiţie de shopping, în scop caritabil.

Pentru copii, dar nu numai, se vor ţine ateliere de creaţie, "Emoţie de toamnă" - artteraphy, atelierul de poveşti şi cel de croşetat cu degetele, şi de meşteşuguri, mai precis ateliere de olărit, împletit zgărdane din mărgele, ţesut la război şi pâslărit.

Ca în fiecare an, festivalul se va ţine pe platoul "între ape" din comuna Roşia. Târgul va fi deschis între orele 10 şi 18.

Organizatorii sunt Asociaţia Orizont verde, Primăria Roşia, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D. Bihor) şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.