Festivalul Verzei a transformat, duminică, stadionul din comuna Borş într-o zonă cu multe legume. Încă de la intrare, a fost un adevărat festin vizual, cu multă varză în jur, dar şi cu dovleci, murături, fructe, toate întregind un tablou de toamnă. Inclusiv scena a fost ornată cu căpăţâni de varză. Cu toate că vremea a fost posomorâtă, câteva sute de oameni au venit pe stadion pentru a degusta produsele gătite din varză sau pur şi simplu pentru a ieşi din case. 

Organizatorii au avut simţul umorului. Luând în derâdere vremea noroasă, au încropit chiar şi un concurs de umbrele. Un copilaş, de pidă, s-a prezentat cu o umbrelă cu "urechi" şi "mustăcioare" de pisicuţă, iar o tânără a venit cu o umbrelă tapetată cu frunze de varză.

A câştigat, însă, o umbrelă albă (foto), cu elemente de broderie realizate de o localnică, Rozalia Kantor. "Mai mult de o lună am lucrat la ea", a precizat autoarea. 

"Azi noapte la ora 3 a terminat această umbrelă. Toate motivele sunt desenate de ea de mână, iar apoi cusute cu maşina, într-o tehnică numită kalocsai, cu forme şi culori specifice", a explicat fiica femeii, Carmen Puşcaş (foto), care a prezentat umbrela. 

Tot duminică a fost desemnată şi cea mai mare varză din Borş. Cântăreşte 6.5 kilograme şi a adus-o o localnică din Borş, Bako Gyongyi.

Concursul culinar a fost, însă, principala atracţie a Festivalului Verzei, ajuns la a 11-a ediţie. Cele 11 echipe înscrise în concurs, reprezentând diverse asociaţii din zonă, s-au întrecut nu doar la gătit varza, ci şi în decoruri, respectiv în felul în care au prezentat standurile. Fiecare grup a trebuit să încropească o poezie haioasă folosind anumite cuvinte cheie date de organizatori, care n-au avut nicio legătură cu mâncarea, precum "Donald Trump" sau "minipixel". Chiar şi primarul Bátori Géza a fost prins, la un moment dat, în program, când membrele unei echipe l-au luat la dans.

Hohote de râs a stârnit în special echipa Căminului de bătrâni din Santăul Mare, "Mahmurii" (foto), întruchipând un mire şi o mireasă a doua zi după nuntă, ea mult prea rujată, iar el cu faţa tapetată de pupici, cu jarteaua pe cap şi cu desuurile pe genunchi.

"Văd că lumea vine, chiar dacă nu avem noroc cu vremea. Sunt 11 echipe în concurs, din care 10 din Borş, iar una în premieră din Ungaria. Fiecare se organizează după fantezia lui. De exemplu partea maghiară a pregătit ciolan cu varză, fasole şi roşii. Aşa ceva nu am mâncat încă", a spus primarul Bátori Géza.

Pentru duminică seară, organizatorii au programat diverse spectacole, între care operetă, clovni pe picioroange, stand up comedy şi o petrecere.