Mazilirea Anei Maria Tiron din PSD şi, ca atare, iminenta înlăturare din funcţia de consilier judeţean, au dus la o criză în Consiliul Judeţean Bihor. Ştiind de înlăturarea pesedistei, cei 17 aleşi ai PNL au profitat şi au boicotat şedinţa ordinară de marţi, astfel încât aceasta a trebuit anulată, nefiind îndeplinit cvorumul necesar de prezenţă.

De altfel, în cazul în care PNL continuă să boicoteze şedinţele, două luni consecutiv, s-ar putea ajunge la dizolvarea CJ Bihor şi organizarea de alegeri anticipate.

Singuri "acasă"

Şedinţa ordinară a lunii septembrie trebuia să aibă loc marţi, la ora 11, în sala mare a Consiliul Judeţean Bihor. Aici, însă, s-au prezentat doar consilierii puterii, adică ai partidelor PSD, UDMR şi ALDE, rămaşi doar 17 după excluderea de luni din PSD a Anei Maria Tiron, care nici nu s-a mai prezentat la şedinţă.

"Avem 17 persoane absente, consilierii PNL, şi un post vacantat. Nu are rost să-i aşteptăm pe colegi pentru că n-au venit nici la comisii. Şedinţa o şi putem închide, fiindcă nu avem cvorumul necesar", a spus, de la prezidiu, preşedintele Pásztor Sándor.

În completarea scurtei informări a şefului CJ, vicepreşedintele Ioan Mang a spus că doreşte "să informeze reprezentanţii presei" despre "buna intenţie" a consilierilor PNL de a contribui "la dezvoltarea judeţului Bihor". "Dânşii, din informaţiile pe care le avem, astăzi nu puteau să fie 17 şi atunci, ca să blocheze validarea următorului consilier de pe lista PSD, au decis să nu participe la această şedinţă", a spus liderul PSD.

Pe săptămâna viitoare…

Totodată, vicepreşedintele a spus că următorul pe lista partidului pentru a ocupa funcţia de consilier judeţean este Adrian Szatmari, directorul Liceului Tehnologic din Salonta. "Este cel mai mare liceu agricol din România, cu cea mai mare bază didactică. Îmi pare rău că un astfel de om este oprit astăzi să intre în Consiliul Judeţean. Pe de altă parte, sunt convins că acest lucru se va întâmpla în şedinţele următoare, neexistând nici un motiv pentru a nu-l valida…", a spus Mang.

Înainte ca aleşii să plece, Pásztor i-a anunţat că va convoca şedinţa ordinară pentru 27 septembrie. "Avem nişte urgenţe. Avem materialul care stabileşte salarizarea personalului din Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Trebuie să luăm o hotărâre pentru că vom rămâne fără salarii pe luna septembrie. Hotărârile sunt pregătite şi cred că este o imaturitate să nu se treacă", a spus şeful CJ.

De asemenea, acesta a informat că ADR Nord Vest a aprobat scăderea cuantumului co-finanţării pe proiectul Drumului Apusenilor de la 31% la 2% şi că acest lucru trebuie aprobat tot în şedinţă CJ, pentru ca proiectul să poată progresa.

Alegeri anticipate?

Interpelat de jurnalişti după şedinţă, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang nu a dat explicaţii concrete despre motivele care au dus la îndepărtarea Anei Maria Tiron din partid. "A fost un cumul de probleme care s-au tot adunat în ultimii doi ani şi au culminat acum", s-a limitat el să spună.

În schimb, în ceea ce priveşte posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, în cazul în care aleşii PNL continuă să absenteze, Mang a spus că acest lucru i-ar conveni, dar nu crede că se va întâmpla.

Legea Administraţiei Publice arată că în cazul în care Consiliul Judeţean nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, acesta se dizolvă şi se organizează alegeri anticipate. "Noi ni le dorim (alegerile anticipate - n.r.), noi am făcut sondaj, liberalii nu vor mai lua nici pe departe cei 17 consilieri. Şi poate că ar fi bine să punem punct odată la acest lucru. Dar nu cred că vor vrea, în mod sigur au făcut şi ei sondaj. Ei vor doar să mai amâne puţin (n.r. - validarea noului consilier PSD)", a spus vicepreşedintele CJ.

Variantă alternativă: un proces

Totodată, Mang a spus că, în varianta în care PNL-iştii se vor prezenta la şedinţă, însă vor bloca validarea noului consilier votând împotrivă, acesta s-ar putea îndrepta împotriva lor în instanţă: "Dacă veneau şi votau împotrivă, atunci domnul Szatmari avea tot dreptul să se îndrepte spre instanţă, pe penal, pentru abuz în funcţie, întrucât dânsul întruneşte condiţiile legale. Comisia de validare îl va valida şi doar consilierii consideră că nu poate fi consilier şi nu ştiu pe ce criterii", a spus şeful PSD.

În legătură cu procesul PNL vs. Consiliul Judeţean, care are termen pe 28 septembrie la Curtea de Apel Timişoara, Mang a spus că nu crede că instituţia va pierde procesul şi, deci, nu va fi obligată să-şi aleagă o nouă conducere.

"Nu ştiu ce speranţe îşi fac ei (n.r. - liberalii) cu procesul acela. Acolo vor fi trei judecători, în mod sigur nu pot toţi să nu citească ce am spus noi şi doar ce au spus ei. Eu cred în justiţie şi nu-mi fac ideea că am putea pierde procesul acesta. Dar, sigur, există şi această posibilitate", a spus Mang.