Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Bihor de marţi a fost un eşec, după ce aleşii liberali nu au votat ordinea de zi propusă de triada UDMR-PSD-ALDE care includea validarea unui nou consilier pesedist în locul Anei Maria Tiron.

În discuţii aprinse, cele două părţi şi-au reproşat că nu pun interesul judeţului pe primul loc. La final, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, a anunţat o nouă şedinţă, "de îndată", de la ora 14.

Contre pe ordinea de zi

Deşi, până la urmă, nu s-a votat nici măcar ordinea de zi, şedinţa extraordinară a durat circa 20 de minute, timp în care consilierii PNL s-au contrat cu reprezentanţii puterii. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a acuzat că aleşii n-au primit ordinea de zi actualizată, inclusiv cu proiectul privind validarea lui Adrian Szatmari în locul Anei Maria Tiron, până marţi dimineaţa.

În schimb, preşedintele Pásztor Sándor le-a arătat că instituţia le-a trimis consilierilor mailuri de joia trecută ce cuprindeau materialele suplimentare de pe ordinea de zi. "Arătaţi-ne dispoziţia de preşedinte prin care aţi aprobat ordinea de zi în forma aceasta. Ordinea de zi suplimentată am primit-o abia azi dimineaţă", a susţinut Avrigeanu.

Drept răspuns, Pásztor i-a spus că preşedintele poate propune suplimentarea ordinii de zi şi pe ultima sută de metri, însă, în acest caz, proiectul privind validarea noului consilier PSD era anunţat încă de joia trecută. "Am fost mai multe mandate în Consiliul Local. Acolo se introduc materiale direct în şedinţă", a adăugat şeful CJ.

Validarea, "o obligaţie"

Marţi, consilierii au primit câte o informare din partea Instituţiei Prefectului în care li se spune că validarea consilierului înlocuitor pentru Ana Maria Tiron nu ar trebui să fie afectată de faptul că aceasta a contestat Ordinul de Prefect prin care i-a fost luat scaunul.

Până la o decizie a instanţei, ordinul nu este nici anulat şi nici suspendat. "Legea prevede în mod expres care sunt situaţiile în care mandatul de consilier se invalidează, iar atacarea în instanţă a actului prin care locul unui consilier se declară vacant nu se regăseşte printre astfel de situaţii", se arată în răspunsul trimis de prefectul Ioan Mihaiu şi contrasemnat de Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic, către Consiliul Judeţean.

De asemenea, în acelaşi răspuns, Prefectura arată că preşedintele CJ "are obligaţia legală de a înscrie pe ordinea de zi propunerea de validare a supleantului, indiferent de formaţiunea politică care are vacant un loc de consilier".

Mai mult, prefectul Ioan Mihaiu transmite că, în aceste situaţii, "consilierii nu sunt abilitaţi să hotărască validarea supleantului în funcţie de diverse motive, ei fiind chemaţi doar să verifice, prin comisia de validare, îndeplinirea unor formalităţi prevăzute de lege". "Validarea mandatului supleantului reprezintă îndeplinirea unei obligaţii ce nu poate depinde de derularea unui litigiu", mai adaugă prefectul.

O parte din conţinutul răspunsului a fost citit în plen de vicepreşedintele CJ Ioan Mang.

Din nou, la ora 14

Chiar şi aşa, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, le-a transmis reprezentanţilor puterii că, dacă doresc aprobarea noilor salarii ale angajaţilor, preluarea terenului pentru un centru de prim-ajutor în zona montană şi diminuarea co-finanţării proiectului Drumul Apuseni - toate proiecte de hotărâri propuse pe ordinea de zi -, să propună o ordine de zi care să nu conţină validarea lui Adrian Szatmari.

Iritaţi, liderii CJ Bihor au refuzat, aşadar ordinea de zi nu a fost votată, deci şedinţa nu s-a mai ţinut. "Anunţ de pe acum o şedinţă de îndată de la ora 14, ca să nu mai ziceţi că sunteţi plecaţi în judeţ", a spus Pásztor.

Întrebat de Avrigeanu ce proiecte vor fi pe ordinea de zi la şedinţa "de îndată", preşedintele n-a mai răspuns, în timp ce vicepreşedintele Ioan Mang a spus răspicat: "Aceleaşi!".

Rămâne de văzut dacă şedinţa de la ora 14 se va ţine...