Pădurari din toată ţara s-au adunat, vineri, la Băile Felix, pentru a sărbători Ziua Silvicultorului. Cum anume au sărbătorit se poate doar specula, că doar nu degeaba astfel de întâlniri sunt programate vara, la început de weekend, şi într-o staţiune turistică.

Reprezentanţii Romsilva, inclusiv directorul general Ciprian Pahonţu, ar fi trebuit să explice rostul şi programul evenimentului, într-o conferinţă de presă programată pentru ziua de vineri, la ora 13.

Evenimentul a fost anunţat de Direcţia Silvică Oradea încă de la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii DS Oradea chiar rugându-i pe jurnaliştii orădeni să participe la eveniment. "Vă rugăm să faceţi tot posibilul de a trimite un reprezentant", se arată în mail-ul transmis pe 6 iunie de inginerul Mircea Faur, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Oradea.

Totuşi, fără un anunţ prealabil, conferinţa n-a mai avut loc, pentru că au chiulit cei care trebuiau să o susţină! Alături de jurnalistul Őrs Szeghalmi de la Bihari Napló şi de o echipă de la Digi 24, reporterul BIHOREANULUI a fost prezent la ora 13 la Hotel Internaţional din Băile Felix, locul anunţat al întâlnirii, unde l-a întâmpinat directorul DS Oradea, Adrian Jurcău, şi un reprezentant al biroului de presă al Romsilva, George Colgiu.

Senini şi cu zâmbetul pe buze, aceştia le-au spus jurnaliştilor că, de fapt, nu va mai avea loc nicio conferinţă de presă, pentru că oficialii Romsilva care ar fi trebuit să o ţină au plecat. "Ziua Silvicultorului s-a terminat mai repede, s-au grăbit şi au plecat", a spus Jurcău, dând din umeri. Printre cei care au dat bir cu fugiţii s-a numărat inclusiv directorul general al Romsilva, Dragoş Ciprian Pahonţu, care a mai putut fi "găsit" doar în comunicatul de presă post-eveniment.

Mai şmecher, Colgiu a încercat să prezinte situaţia într-o altă nuanţă: ziariştii ar fi de vină pentru anularea conferinţei de la ora 13. "Jurnaliştii au fost prezenţi la deschiderea evenimentului, au pus întrebări, a fost un soi de conferinţă de presă. Toţi jurnaliştii nu au mai aşteptat până la ora 13", a spus, cu tupeu, Colgiu.

Când i s-a atras atenţia că în sală mai există totuşi doi jurnalişti, care au venit special pentru conferinţa de presă, acesta a spus: "Da, suntem aici, întrebaţi-ne ce doriţi!", fără să ţină cont că, de fapt, el şi colegii săi din Romsilva au convocat întâlnirea, pentru că ar avea ceva de spus. Mai mult, Colgiu a fost intrigat că reporterul BIHOREANULUI a dorit să-i facă o fotografie, pentru a ilustra ştirea, dar şi că l-a înregistrat explicând de ce nu are loc conferinţa.

Cert este că, de pe urma întregii poveşti, s-a văzut clar cât de multe au de spus oficialii Romsilva, dacă nici măcar propriul program nu l-au respectat. Cel mai probabil pentru că evenimentul "Ziua Silvicultorului", pentru care s-au cheltuit bani publici, a fost gândit nu pentru a da explicaţii jurnaliştilor, ci pentru ca şefi de păduri din toată ţara să se poată tolăni la soare, pe banii statului, în Băile Felix...