În campusul Universităţii din Oradea au "urlat" drujbele. Opt copaci au fost tăiaţi, printre care şi trei nuci, unii pentru că erau prea bătrâni, alţii rupţi de furtuni.

"În total, s-au tăiat trei cireşi, doi duzi şi trei nuci. A fost nevoie să fie tăiaţi atât în urma furtunilor din ultima perioadă, cât şi pentru că s-au degradat în timp", a declarat Claudia Ignat, purtător de cuvânt al Universităţii, miercuri, pentru BIHOREANUL. Potrivit acesteia, cei trei nuci erau marcaţi de Direcţia pentru Agricultură Bihor încă din 2011, când Universitatea a obţinut autorizaţia pentru tăiere a acestor copaci protejaţi, însă abia acum au fost tăiaţi.

Doi dintre copacii doborâţi erau în faţa pavilionului C, care găzduieşte Facultatea de Ştiinţe, alţii lângă terenurile de sport, unul lângă bisericuţa de lemn din campus, iar un altul lângă Centrul de Cercetare în Geotermalism.

Tăiatul copacilor i-a nemulţumit însă pe unii universitari, care spun că aceştia erau maturi şi sănătoşi şi puteau fi păstraţi. "E un obicei în Universitatea din Oradea ca în perioadele de concedii să fie tăiaţi copaci. Se profită de faptul că nimeni nu e acolo să observe, şi tăierile sunt efectuate cu maximă discreţie şi rapiditate", a semnalat un cadru didactic BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, reprezentanţii Universităţii spun că toţi pomii fructiferi din campus vor dispărea. "Intenţionăm să depunem spre finanţare un proiect de amenajare a parcului dendrologic din campus", a declarat Ignat. Dacă acest proiect va deveni realitate, în campus nu va mai rămâne niciun pom fructifer, întrucât parcurile dendrologice trebuie să aibă, conform legii, arbori de felurite specii, nu şi pomi fructiferi.