La fel ca în toate marile oraşe ale ţării, alăturându-se altor 31 de grupuri civice, reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică au dorit să mulţumească celor peste 3.500 de judecători şi procurori care au semnat o petiţie prin care îşi exprimă opoziţia faţă de intenţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi coaliţiei PSD-ALDE, de a modifica legislaţia penală aşa încât să subordoneze magistraţii politicienilor.

Avertisment pentru mulţumiri

Miercuri, la ora 8.00, şapte membri ai ONG-ului s-au reunit în faţa Palatului de Justiţie, pentru a le mulţumi mai ales magistraţilor bihoreni care s-au alăturat demersului iniţiat de Forumul Judecătorilor. „Salutăm inițiativa Forumului Judecătorilor din România pentru că a cerut public, printr-un memoriu adresat Guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiției, promovat de Ministrul Tudorel Toader. Apreciem conștiința de care au dat dovadă magistraţii bihoreni”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre membrii Asociaţiei Oradea Civică, Cristian Klapan, care – alături de colegii săi – a afişat mai multe bucăţi de polistiren ce compuneau mesajul „Mulţumim – 3.500 magistraţi”.

În scurt timp, însă, cei şapte au fost legitimaţi de jandarmi şi sancţionaţi, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, pe motiv că ar fi desfăşurat un... protest neautorizat. „Noi am afişat doar un mesaj de mulţumire, nu am ocupat nici carosabilul, ca să fi împiedicat circulaţia maşinilor, nici trotuarul, ca să se spună că am încurcat deplasarea pietonilor, dar am primit avertisment, cu menţiunea că „data viitoare” vom fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei”, a declarat un alt membru al asociaţiei, Cosmin Bursaşiu.

De altfel, cei şapte membri ai ONG-ului nici măcar nu au scandat vreo lozincă, ci au stat în faţa Palatului de Justiţie fără să strige şi fără să „tulbure” în orice alt fel liniştea şi ordinea publică.

„Nu ştiu dacă vom contesta sancţiunea, pentru că deocamdată este un avertisment, nu prea avem timp şi bani să umblăm prin tribunale ca să ne judecăm cu jandarmii. Ne îngrijorează, însă, că un gest ca al nostru poate fi interpretat ca fiind o încălcare a legii”, a mai spus şi Cristian Klapan.

Proporție covârșitoare

Amintim că peste 3.500 de judecători de la toate instanţele şi unităţile de Parchet din ţară au semnat un memoriu prin care subliniază că pe 28 septembrie CSM a avizat negativ proiectul ministrului Tudorel Toader de modificare a legislaţiei penale, ce prevede – între altele – reorganizarea Inspecţiei Judiciare ca structură subordonată Ministerului, dar şi ca numirile la vârful Justiţiei să fie făcute de ministru, adică pe criterii politice.

De asemenea, proiectul ar institui un regim pentru răspunderea magistraţilor de natură să inhibe anchetele procurorilor şi să controleze procesele conduse de judecători, ar ridica la 30 de ani vârsta pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi ar înfiinţa o structură separată care să se ocupe de efectuarea urmării penale pentru faptele săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora. 

„În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea Justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului Justiţiei”, se arată în memoriul semnat de mai mult de jumătate dintre judecătorii şi procurorii din România.

Între semnatarii petiției se regăsesc și magistrați bihoreni.