Curtea de Apel Oradea a decis, luni, să admită cererea ministrului Sănătăţii şi, totodată, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Florian Bodog, privind anularea ordinului prin care acesta şi-a pierdut titlul de abilitat şi dreptul de a coordona doctorate.

Pe 18 octombrie 2016, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru a emis Ordinul nr. 5.567,  privind retragerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat deţinute de Bodog, după ce, la sesizarea BIHOREANULUI, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare a constatat că acesta nu a îndeplinit criteriile minime pentru a-şi obţine abilitarea. Mai precis, a arătat comisia de specialişti din cadrul CNATDCU, Bodog a semnat ca autor principal doar două articole ştiinţifice de importanţă internaţională, în timp ce legea îi cerea minim 6.

Bodog a negat mereu că şi-ar fi obţinut nemeritat titlul de abilitat, dar niciodată nu a lămurit exact acuzaţiile care i s-au adus. În schimb, a dat în judecată Ministerul Educaţiei, cerând suspendarea, respectiv anularea ordinului. Suspendarea a obţinut-o în luna ianuarie a acestui an, tot la Curtea de Apel Oradea, iar acum magistraţii aceleiaşi instanţe s-au pronunţat în procesul pe fond.

"Admite acţiunea formulată de reclamantul Bodog Florian Dorel, împotriva pârâtului Ministerul Educaţiei Naţionale (fost MENCS). Dispune anularea Ordinului 5.567/18.10.2016 emis de MENCS privind retragerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat a reclamantului şi a tuturor actelor care au stat la baza emiterii acestui ordin", se arată în soluţia pronunţată luni şi publicată pe site-ul Curţii de Apel Oradea.

Altfel spus, judecătorii au dispus nu doar anularea ordinului lui Dumitru, ci şi a deciziei CNATDCU. Care sunt argumentele acestei hotărâri rămâne de văzut.

Hotărârea nu este însă definitivă, ci poate fi atacată în 15 zile. Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.