Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei a lansat, în schimb, un compendiu care să le înlocuiască, de fapt 12 manuale într-unul singur, menit să le asigure elevilor suportul pentru învăţat în primele săptămâni de şcoală.

"Ministerul Educaţie a plătit 732.780 de lei. Compendiul este util în primele opt săptămâni. Aşteptăm finalizarea contestaţiilor, pentru că s-au depus contestaţii la manualele de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre ele, s-au deblocat trei, urmează pentru celalalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea Achiziţiilor Publice", a declarat ministrul educației, Liviu Pop, într-o conferință de presă.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, Pop, a preciza că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară, iar în cursul acestei săptămâni va ajunge în fiecare unitate şcolară unde sunt clase a V-a. 

Iniţiativa este o premieră, cartea urmând să fie pe băncile tuturor elevilor de clasa a 5-a, în locul noilor manuale, blocate în acelaşi sistem de licitaţii şi contestaţii că în fiecare an.  

Deputatul USR Cristina Iurişniti, care este şi profesoară de Română, se întreabă "cum de acest manual de sport, inutil, premieră naţională, este pe banca elevilor, dar celelalte manuale, manualele importante ale disciplinelor importante, nu sunt prezente. Copiii trebuie să facă sport, nu să înveţe despre sport".

De altfel, manualul de sport este şi mai scump decât ghidul ministerului, care a costat 4 lei, mai arată sursa citată.

La disciplinele cu o singură ora pe săptămână, compendiul cuprinde 8 lecţii, 16 lecţii pentru materiile cu două ore, iar cele cu 4 ore de predare - matematică şi română, 32 de lecţii.

La limba română nu există texte de literatură, ci mai degrabă exerciţii care îi trimit pe copii să caute singuri în biblioteca sau pe internet informaţia necesară. De asemenea este încurajată munca în echipa, mai arată Pro TV.

Din compendiu nu lipsesc, însă lecţiile de religie. Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.