Sala Mare a Primăriei va găzdui, marţi după amiază, lansarea volumului "ALive. Auschwitz 70 de ani", o carte care cuprinde materialele realizate de TVR Cluj, în 2015, la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea sinistrului lagăr al morţii de la Auschwitz.

În urmă cu doi ani, TVR Cluj a desfăşurat proiectul "Mărturii din infernul Holocaustului", realizând mai multe interviuri cu supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz din zona Transilvaniei.

De asemenea, TVR Cluj a realizat şi o serie de emisiuni live de la ceremoniile organizate la Auschwitz la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului, care au fost transmise şi pe TVR 1 şi TVR Internaţional.

Atât transcrierea interviurilor cât şi a emisiunilor se găseşte în cartea "ALive. Auschwitz 70 de ani". Între intervievaţi s-au numărat şi câteva supravieţuitoare ale Holocaustului din Oradea.

Lansarea cărţii va avea loc marţi, 17 octombrie, ora 16, în Sala Mare a Primăriei în organizarea TVR Cluj şi Editura Libris, la eveniment participând coordonatoarea proiectului Thea O. Haimovitz.

La eveniment va participa Excelenţa Sa Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel în România, primarul Ilie Bolojan, precum şi profesorii universitari Adrei Marga, Ladislau Gyemant şi Carol Iancu, toţi colaboratori importanţi ai proiectului TVR Cluj "Mărturii din infernul Holocaustului". De la ora 18, va avea loc, de asemenea, prezentarea a trei volume scrise de profesorul Carol Iancu.

De asemenea, sunt invitaţi universitari din ţară şi din străinătate, oameni de cultură şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România şi personalităţi ale vieţii publice din Israel.

Evenimentul va fi precedat, luni, 16 octombrie, de la ora 16, de o dezbatere pe tema "Holocaustul în artă şi media", organizată de TVR Cluj în Sala Mare a Primăriei Oradea.

Dezbaterea va fi moderată de Thea Haimovitz. Contributori vor fi E.S. Ambasador Tamar Samash, Dr. Tvica Herman Berkovits - consul onorific al României în Israel, Doina Meiseles preşedintele AZOCLM, Doina Gradea director general TVR, Virgil Oniţa preşedinte Libris Cultural, prof. univ. dr. Andrei Marga, prof. univ. dr. Carol Iancu, prof. univ. dr. Ladislau Gyemant, Raico Cornea preşedinte UJMMER, Romeo Couţi director TVR Cluj.