Salvamontiştii bihoreni îi avertizează pe turişti să aibă grijă pe unde se aventurează, dat fiind că hoţii au furat peste 15 metri de cablu metalic, împreună cu amarajele şi piuliţele de pe traseul Via Ferrata "Peretele Zânelor" din Vadu Crişului.

Descoperirea a fost făcută în cursul zilei de miercuri, la sesizarea turiştilor.

"Hoţii au lăsat ultima porţiune de traseu fără protecţia necesară parcurgerii în siguranţă. Turiştii riscă să iasă din traseu prin zone care nu sunt sigure", se arată într-un comunicat transmis joi de Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor.

În acelaşi comunicat, salvamontiştii fac câteva recomandări foarte importante celor ce trec prin aceste zone:

- Pe cât posibil nu abordaţi traseul pană ce nu se remontează cablul furat

- În cazul în care totuşi se abordează traseul, fiţi pregătiţi să realizaţi asigurarea zonei respective cu coardă şi echipamente specifice

- Imediat ce aţi ajuns la finalul zonei cu cablu, continuaţi traseul spre dreapta, urmaţi poteca paralel cu stâncile şi panourile din zonă.

- După ce aţi ieşit din traseu nu vă apropiaţi de marginea versantului - există pericol de cădere!

Comunicatul mai specifică şi că în cursul zilei de vineri vor fi făcute activităţi de reamenajare a porţiunii lăsate fără cablu.

Totodată, salvamontiștii amintesc că, de-a lungul anilor, zona a mai fost vandalizată de hoţi. Cu patru ani în urmă s-a vandalizat Via Ferrata de la Şuncuiuş, iar acum doi ani în urmă s-a furat o bucată de circa 30 de metri de lanţ - una din balustradele de pe traseul de acces de la Vadu Crişului la Peşteră.

„După ce fapta s-a anunţat la Poliţie şi Primărie, sectoarele respective au fost remontate de către salvatorii montani ai Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor. Aproximativ în aceaşi perioadă au fost furaţi mai mulţi stalpi de marcaj din zona Stâna de Vale, problemă semnalată Jandarmeriei”, arată salvamontiștii.