Căminul cultural din satul Briheni, comuna Lunca, a găzduit, sâmbătă, prima ediţie a Festivalului Plăcintelor, eveniment în cadrul căruia gospodinele din zonă s-au întrecut în a pregăti plăcinta tradiţională numită "întorsură" şi umplută cu brânză, varză sau mere. De asemenea, participanţii au putut gusta plăcinte la cuptor, vărzari, gogoşi, prăjitură cu mere şi cu prune.

La prima ediţie a festivalului au participat circa 50 de bucătărese din Coleşti, Şuştiu, Urseşti şi Briheni, iar bunătăţile tradiţionale au fost savurate de câteva sute de pofticioşi din zonă, din Ştei, Beiuş şi Oradea. Mai mult, gospodinele au şi împărtăşit curioşilor reţetele din spatele gustoaselor plăcinte.

În cadrul festivalului a fost deschis şi un atelier mobil de fierărie, al lui Marius Moanea, care le-a arătat participanţilor cum se fac potcoavele şi cum se repară topoarele.

Pe durata festivalului, s-a desfăşurat un program artistic susţinut de ansamblurile "Dor Bihorean" din Beiuş, "Floricica" din Măgeşti, "Codrenii Bihorului" din Roşia şi "Crisiia" din Cociuba Mare, solistele Daniela Rada şi Elena Şerb, iar rapsodul local Teodor Dăscăleanu a amuzat participanţii cu epigrame şi poezii.

"Fiind prima ediţie a festivalului, ne-a surprins numărul mare de participanţi. A fost o ocazie minunată de a promova produsele noastre tradiţionale şi zona noastră, foarte pitorească. Anul viitor, la ediţia a doua trebuie să ne gândim să facem şi mai multe plăcinte", a spus preotul ortodox Daniel Pădurean, iniţiatorul evenimentului.

Deşi numărul de plăcinte oferite gratuit spre degustare a fost îndestulător, vizitatorii veniţi de la oraş ar fi dorit să poată cumpăra plăcinte şi pentru acasă.

Festivalul a fost organizat de Biserica ortodoxă Briheni, Primăria Lunca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.