Un orădean de 27 de ani este cercetat pentru loviri şi alte violenţe după ce, săptămâna trecută, a agresat doi tineri de etnie maghiară pe terenul de baschet din apropierea Parcului Liniştii.

Potrivit publicaţiei Erdely Online, unde, sub protecţia anonimatului, unul dintre tinerii maghiari a reclamat incidentul, scandalul s-a petrecut săptămâna trecută, în noaptea de 1 spre 2 august, în jurul orei 1.

Victimele jucau baschet împreună cu trei tineri români când, susţin ei, agresorul lor, pe nume Sergiu Bogdan Turcuţ, s-a apropiat de teren împreună cu alte circa 12 persoane. Iniţial, Turcuţ i-a întrebat dacă pot să intre în joc. Când a primit mingea, s-a răzgândit şi a dat să plece, însă doar pe moment.

Auzind că jucătorii vorbesc în limba maghiară, s-a întors înarmat cu o crosă de golf şi le-a cerut să vorbească în româneşte ori, dacă nu, să se mute în Harghita.

Apoi, de faţă cu ceilalţi amici ai săi, i-a luat pe tineri la palme, obligându-l pe unul dintre ei să cânte imnul României. Când băiatul s-a poticnit, l-a lovit cu crosa şi l-a pus să arunce la coş de la distanţă, pentru a fi lăsat să plece, timp în care cel de-al doilea tânăr a fost pus să facă flotări.

Scandalul s-a terminat, spunea tânărul bătut, într-un moment de neatenţie al lui Turcuţ, când ei au fugit de pe teren şi au sunat la Poliţie. Potrivit certificatului medico-legal depus la dosar, "leziunile s-au produs prin lovire repetată, cu corpuri contondente dure dintre care unele de formă alungită" şi necesită 3-4 zile de îngrijiri medicale în caz că nu apar complicaţii.

Sergiu Bogdan Turcuţ a fost prins în aceeaşi noapte, cu ajutorul mascaţilor, însă neagă acuzaţiile. Individul susţine că, de fapt, incidentul a decurs tocmai pe dos. Şi anume că în grupul lui era doar de 5 persoane, în vreme ce tinerii maghiari era 12, iar crosa de golf i-a ajuns în mână pentru că a luat-o de la unul din reclamanţii săi care ar fi încercat să-l lovească şi să-l oblige să cânte imnul Ungariei.

Versiunea naşte multe semne de întrebare, nu doar datorită faptului că incidentul a fost reclamat de tinerii de etnie maghiară, dar, pe de altă parte, Bogdan Turcuţ, zis "Palmă mare", ar fi cunoscut ca fiind un tip agresiv la băutură.

Cazul este în atenţia Poliţiei municipiului Oradea, iar în urma reclamaţiei făcute de tinerii bătuţi, pe numele lui Turcuţ s-a deschis dosar penal pentru loviri şi alte violenţe. Incidentul a stârnit deja îngrijorare în rândul reprezentanţilor minorităţii maghiare dar şi atenţia consulului general al Ungariei de la Cluj, Cseh Aron, care a solicitat Poliţiei informaţii despre incident.

Preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon, a cerut în scris şefului Poliţiei Bihor să ia măsuri împotriva "actului huliganic", în vreme ce europarlamentarul Tokes Laszlo a sesizat Consiliul pentru Demnitate Umane (CDU), organism european pentru lupta împotriva discriminării, cu reprezentare în 12 state.

Împreună cu preşedintele CDU, Lomnici Zoltan, Tokes a transmis, luni, o declaraţie publică, în care "îşi arată îngrijorarea faţă de faptul că violenţele împotriva maghiarilor din Bazinul Carpatic, care păreau să se fi sfârşit, au reizbucnit tocmai pe pământul Transilvaniei - în oraşul lui Sfântul Ladislau -, cunoscută pentru toleranţă etnică".

De asemenea, "Consiliul Demnităţii Umane atrage atenţia şi Guvernului României asupra cazului dureros de la Oradea" şi speră că, în vederea rezolvării legale a cazului, "Poliţia va derula cercetări cu rigoarea şi consecvenţa iniţială".