Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.

Pe mine nu mă miră decizia de a reda frumuseţea magazinelor şi localurilor de odinioară, mă întristează doar că n-a fost pusă în aplicare de mai multă vreme. Este loc destul în Oradea pentru dughene, şaormării, case de pariuri şi cârciumi cu muşte pe mititei, nu înţeleg de ce trebuie să funcţioneze musai pe Corso.

Acum, când palatele din centrul oraşului încep să-şi recapete strălucirea, ar fi bine ca şi magazinele de la parter să ţină pasul. Deocamdată, însă, vedem vitrine triste, luminate de becuri chioare ori deloc, şi spaţii pe care samsarii nu le închiriază dacă nu primesc lunar cât au dat ei pentru a le cumpăra în condiţiile suspecte din anii ’90.

Primăria nu poate trasa faţa viitoarelor magazine, dar are obligaţia de a stabili un standard rezonabil care să cadreze cu ideea de centru de oraş. Ideea că proprietarii spaţiilor pot face ce vor ei, pe motiv că merge şi aşa, ne-a făcut să rămânem cu un picior în anii socialismului biruitor. Centrul trebuie să fie elegant, terasele luminate, iar reclamele de pe clădiri să facă uitate regulile imbecile fixate de arhitecţi imediat după Revoluţie. Asta dacă vrem să fim mica Vienă, nu marele Teleorman.

Citiţi şi articolul: "Faceţi loc teraselor! Primarul Ilie Bolojan vrea să interzică magazinele second hand şi să limiteze la 30 kilometri pe oră viteza maşinilor în centrul Oradiei"