După o motivare clară a Tribunalului Bihor, care constatase că Triada din fruntea Consiliului Judeţean a fost aleasă nelegal, prin votul nesecret al UDMR-PSD-ALDE, Curtea de Apel Timişoara a întors-o ca la Ploieşti, stabilind spectaculos, definitiv şi irevocabil exact contrariul. Fulgerător, într-o singură şedinţă de judecată, fără nicio probă nouă, fără niciun nou martor care să răstoarne concluzia instanţei de fond.

Justiţia şi-a spus ultimul cuvânt, iar sentinţa va fi, fireşte, respectată. Dar nu cumva dreptatea s-a ales cu capul spart? Dacă şeful PSD Bihor, Ioan Mang, acuza că la Tribunalul Bihor s-ar fi umblat cu şmecherii (grijuliu, n-a spus cine), de ce să nu poată specula altcineva că şefii CJ s-au dus la Timişoara tustrei, başca cu trei avocaţi, tocmai pentru a presa judecătorii?

Eu, unul, subliniez, nu cred aşa ceva, ba chiar sunt convins că aceştia şi-au făcut treaba după conştiinţa lor. Aceeaşi care a permis, de pildă, şi ca Timişoara să fie oraşul vechilor palate încăpute legal pe mâna interlopilor şi bulibaşilor! Dar dacă eu nu mă mir de nimic, cetăţeanul poate. Orice simplu alegător se poate întreba legitim de ce, dacă el îşi arată buletinul de vot altcuiva, este pasibil de sancţiune penală, dar aleşii care votează la vedere şi când legea spune că trebuie votat secret nu păţesc nimic.

Schimbă însă ceva, în fond, decizia Curţii timişorene, în afară de faptul că le-a garantat funcţiile reprezentanţilor PSD, UDMR şi ALDE? Are această alianţă indestructibilă, formată dintr-un PSD "românesc", unul maghiar şi unul "de dreapta", forţa de a imprima o direcţie judeţului? Eu văd că nici măcar pe aceea de a păşi pe propriile picioare, după nesăbuita decizie a pesediştilor, adoptată la comanda lui Mang, de a o excomunica din "parlamentul" judeţean pe favorita de odinioară, Ana Maria Tiron, făcând astfel din cele trei partide egalele opoziţiei liberale. Nu degeaba adevăratul şef al UDMR şi al CJ, Szabo Odon, şi-ar fi luat la refec omologul pesedist, ci tocmai pentru că uriaşa eroare tactică a paralizat întreaga alianţă.

Puterea CJ depinde mai departe tot de cei 17 PNL-işti din opoziţie, şi nu văd de ce aceştia s-ar grăbi să se arunce în inferioritate validând al 18-lea membru al coaliţiei. Doar pentru că sunt ameninţaţi cu noi procese? Păi, legea administraţiei nu prevede nicio sancţiune pentru asta, doar nevalidatul putându-i da în judecată, pe Codul Civil, într-un proces care se va sfârşi cine ştie unde, când şi cum, dar care n-ar fi decât încă unul în plus, pe lângă cel în care liberalii sunt deja acuzaţi - culmea democraţiei! - că nu votează cum vrea Triada.

Sentinţa de la Timişoara aduce, de fapt, o singură noutate: spulberă atât iluziile PNL, cât şi socotelile UDMR-PSD-ALDE de a "întoarce" un consilier din tabăra adversă, eventual cu arginţii trădării, cum se auzea până mai ieri. În rest, pentru bihoreni rămâne cum chiar ei au stabilit: vor avea în continuare o conducere inaptă să-i ducă înainte şi o opoziţie incapabilă s-o schimbe.