România nu are nevoie de atentate, de maşini-capcană, de ucigaşi deghizaţi în oameni obişnuiţi. Ea ştie să se distrugă singură din interior, pas cu pas, fibră cu fibră. Nicio explozie provocată din exterior nu poate fi mai devastatoare decât implozia pe care şi-o poate provoca singură. România are Mioriţa, îl are pe Meşterul Manole şi, mai ales, are politicieni. România îl mai are şi pe Varujan Vosganian.

Capacitatea politicienilor de a băga sub preş problemele majore şi de a crea din nimic obiective strategice de interes naţional este extraordinară. În cazul de faţă, oul din curul găinii e pe cale să devină mai important decât pensiile, autostrăzile, independenţa justiţiei sau indicele Robor. Iar provocarea cea mai mare a bieţilor jurnalişti care îşi ţin microfoanele sub mustăţi celebre este să transmită inepţiile acestora sub formă de ştiri imparţiale, fără să urle în gura mare "Ia ascultaţi aici ce prostii noi au mai debitat ăştia!".

Varujan Vosganian este unul dintre cei mai erudiţi guvernanţi. Este economist, este scriitor şi abia apoi este politician. Nu cred în teorii ale conspiraţiei, dar dacă şi el ajunge să comită astfel de atentate la zacusca şi ouăle românilor înseamnă că ceea ce se petrece cu ţara asta nu este o întâmplare, ci un plan elaborat. Îl provoc pe domnul Vosganian să le vorbească ţăranilor despre ouăle din cuibar, zacusca din cămară şi compotul făcut din grădină în timpul viitoarei campanii electorale. Iar dacă ţine la buget atât de mult, îl mai provoc să le mai vorbească şi despre impozitarea Bisericii.

Dorinţa de a impozita orice au oamenii prin bătătură reconfirmă impotenţa profesională şi totala lipsă de viziune a clasei conducătoare. Politica statului de jupuire îi transformă pe cetăţeni în iobagi, iar pe lideri în boieri hulpavi a căror prioritate este salariul, maşina de serviciu, sexul cu secretara şi planul de pensii. Într-o societate normală, declaraţia elucubrantă a domnului Vosganian ar duce în timp scurt la o ieşire fără glorie din politică şi din viaţa publică. Dar la noi nu se va întâmpla asta.

Să fie neimpozitarea ouălor din curul găinii o problemă pentru economia românească? Vosganian zice că da. Să fie gemul şi zacusca făcute în casă o problemă pentru economia românească? Acelaşi Vosganian zice că da. Să fie vinul făcut din strugurii din vie şi ţuica făcută din fructe problema? Aici sunt de acord şi eu cu maestrul economiei româneşti. Pentru că doar ţuica şi tulburelul pare să-i fi adus la putere pe cei care ne conduc azi. Iar deja începe să ne doară.