Centrul Cultural Clujean a organizat un seminar în care mai multe primării din ţară şi-au popularizat exemplele de bune practici. Primăria Oradea s-a prezentat cu soluţiile proprii în ce priveşte reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Păcat că nu au fost invitaţi şi cei de la Consiliul Judeţean, că şi din greşelile altora poţi învăţa multe.

Până la urmă, tot ne-am ales cu ceva. Primarul Bolojan a promis că va implementa bugetarea participativă, cu care Clujul ne-a luat-o înainte. Ideea este excelentă: Primăria scoate la bătaie nişte bani, cu care se vor pune în operă propunerile cetăţenilor. Cu ocazia asta simte şi orădeanul că ideea lui contribuie la dezvoltarea oraşului, iar Primăria află ce-şi doresc cu adevărat oamenii.

Aceste proiecte ar trebui să deservească întreaga comunitate. Nu veşnica listă de străzi care trebuie asfaltate. Cred că a venit momentul să investim şi în confortul orădenilor, bunăoară să reabilităm pasajele subterane ale oraşului şi să le dotăm cu scări rulante. Confortul costă, e adevărat, dar şi pe noi ne costă să stăm într-un oraş cu un nivel ridicat de impozitare.

Apoi, obligatoriu ar fi nevoie de un proiect prin care să irigăm toate spaţiile verzi. La ce climă avem în ultimul timp, ori băgăm aspersoare, ori plantăm din start cactuşi. Iar dacă tot atacăm sectorul parcuri (care nu va fi niciodată o prioritate pentru actuala administraţie), o redesenare a acestora ar fi imperios necesară. Că au rămas cu acelaşi aspect prăfuit comunist...