Cristina Haneş, o regizoare de film născută la Oradea, a câştigat premiul Pardino D’Oro pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, la Festivalul de Film de la Locarno.

Pelicula premiată, "António e Catarina", este o producţie portugheză. "Un bărbat de 70 de ani şi o femeie de 25 de ani au o relaţie candidă şi întortocheată, dar şi cu termen de finalizare. Captivi într-o cameră, António şi Catarina negociază termenii relaţiei lor", este descrierea filmului, postată pe site-ul festivalului.

Absolventă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, apoi a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Cristina Haneş (26 de ani) a mai studiat cinematografie la Anadolu (Turcia), Lisabona (Portugalia), dar şi în Ungaria şi Belgia.

Pe lângă pelicula orădencei, în festivalul de la Locarno au mai fost înscrise 26 de scurtmetraje, inclusiv "Haine negre", de Octav Chelaru. Toate aceste scurtmetraje au fost incluse în programul Pardi di Domani, dedicat cineaştilor tineri independenţi sau încă studenţi la şcoli de film, care nu au realizat încă un lungmetraj.