Prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk, organizat în amfiteatrul din Cetatea orădeană de Uniunea Femeilor Bihor, este o reuşită. Sâmbătă la lăsarea serii, aproape toate locurile din Teatrul de Vară au fost ocupate de orădeni, tineri şi bătrâni deopotrivă, veniţi să-i asculte pe Traian Cosma, Adina Hodişan, Vali Şerban şi Ducu Bertzi.

Recitalul celui din urmă a fost, firesc, punctul culminant al spectacolului. De cum artistul a ajuns pe scenă, în amfiteatru s-au găsit tot mai puţine locuri libere, iar mulţi spectatori s-au cocoţat pe zidurile Cetăţii ori s-au aşezat direct pe scări.

Acompaniat de violonista Ioana Furdui şi de chitaristul Constantin Neculaie, Bertzi a făcut încălzirea cu piese precum "Pe cine şi câte cărări", "Floare de colţ", "Şi de-ar fi", "Iertările", dar în mod cert nu se aştepta să primească şi el nişte "grade". Întrucât, pe la începutul concertului, după ce a băut dintr-o sticlă de apă aflată la îndemână, a făcut o glumă spunând că la concerte nu mai este protocolul care era pe vremuri, când artiştii primeau pălincă, nu apă, un spectator s-a sesizat şi peste doar câteva minute i-a adus artistului o sticlă cu pălincă de Roşia. Gestul l-a surprins plăcut pe Bertzi şi a declanşat, bineînţeles, şi aplauzele spectatorilor.

De mai multe ori în timpul concertului artistul a spus cât de mult îi place Teatrul de Vară şi Cetatea orădeană, dar şi atmosfera creată de spectatori. "Seară de pomină la Oradea. Vă mulţumim mult", şi-a măgulit Bertzi fanii.

Concertul s-a încheiat cu cântecele "Fost-am omul pădurii", "Săracă inima me’" şi "M-am îndrăgostit numai de ea", melodii pe care folk-istul le-a cântat împreună cu orădenii. Fiecare dintre acestea a fost şi îndelung aplaudată de spectatori.

După ce a cântat timp de aproximativ o oră şi jumătate şi după ce a mulţumit Uniunii Femeilor din Bihor pentru iniţiativă şi invitaţie, Bertzi a părăsit scena. Fanii nu l-au lăsat să plece pur şi simplu, aşa că zeci de minute în şir artistul s-a fotografiat cu orădenii.

Festivalul Naţional de Folk continuă şi duminică. De la ora 16, în Cetate se vor ţine ateliere de creaţie pentru copii şi ateliere meşteşugăreşti, de la ora 18 sunt programate ateliere de pictură, o expoziţie de basoreliefuri, un concurs de caricaturi şi o dezbatere pe tema asteroizilor (în corpul I), dar şi o cafenea artistică, adică ocazia ca orădenii să stea de vorbă cu artiştii invitaţi.

Concertele vor debuta la ora 19, pe scenă urmând să urce Sergiu Nica, Raul Silaghi, Florian Chelu şi Gato Istvan, Liliana Ioniţă Budău, Călin Pop, Mircea Bodolan şi Victor Socaciu.