Biciletele sunt la mare căutare în Oradea, cel puțin în rândul hoţilor. Furturile de biciclete au devenit o practică uzuală în oraş, hoţii acţionează ziua în amiaza mare şi nu se lasă intimidaţi nici măcar de camerele de supraveghere, după cum anunţă Digi24 Oradea, publicând şi filmuleţele unor asemenea fapte.

Pe unul dintre ele se vede cum, la un bloc din zona Cazaban, Ioșia, un bărbat dă târcoale unui rastel, studiază atent împrejurimile, vede că una dintre ele nu este legată şi o fură.

Individul se uită fix în camerele de supraveghere din zonă, dar nu îi pasă că e filmat (video 1).

Câteva zile mai târziu, în acelaşi loc, un alt hoţ a reuşit să taie cablul sistemului anti furt în nici 20 de secunde şi pleacă liniştit cu bicicleta (video 2)

"Nu au nici o reţinere se fură aşa pe liber, vine, supraveghează zona în câteva secunde a dispărut. Taie fără nici o problemă şi noi ne uităm aşa miraţi că ai nevoie de unealtă serioasă", le-a declarat jurnaliştilor Cristian Olaru, victima unui furt.

Deşi are imagini cu hoţii surprinşi pe camerele de supraveghere, Cristian nu a reuşit nici acum să recupereze bicicletele furate în vara acestui an, arată Digi24.ro.

Anul trecut hoţii de biciclete au dat peste 120 de lovituri în Oradea, arată sursa citată, precizând că şi anul acesta statistica este îngrijorătoare. "În primele 9 luni ale anului 2017 au fost sesizate 95 de furturi de biciclete. 65 de cazuri au fost soluţionate iar 20 din bicicletele sustrase au fost recuperate. Au fost luate şi măsuri preventive faţă de persoanele bănuite de comiterea de furturi, 4 persoane fiind reţinute, una arestată, iar alte două cercetate sub control judiciar", a declarat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Trist este că nici sistemele antifurt "tradiţionale" nu mai "păzesc" bicicletele. O soluţie eficientă ar putea fi sistemele cu alarmă care sună atunci când bicicleta se mişcă ori cineva încearcă să distrugă lacătul.