În perioada 5-8 octombrie, la Gorliz, în Spania, s-a desfăşurat Campionatul Mondial de Mondioring 2017. La categoria a III-a, categoria cea mai înaltă şi cu gradul de dificultate cel mai ridicat, unde a participat şi orădeanul Alexandru Bondar, au concurat 51 de competitori din întreaga lume.

Concursul a durat trei zile, constituindu-se într-un adevărat maraton. De menţionat că un concurs de calibrul acesta presupune concentrare maximă. Sunt necesare minim 30 de secunde pentru a pregăti câinele, mai exact orice exerciţiu presupune o pauză activă în care conductorul îi comunică câinelui ce exerciţiu urmează să execute.

Orădeanul Alexandru Bondar, care în luna aprilie a acestui an la FMBB 2017 a câştigat locul III mondial (un loc la care visează majoritatea iubitorilor de patrupede), dar şi multe alte premii interne şi internaţionale, împreună cu partenera sa, Dilara, o căţeluşă din rasa ciobănesc belgian Malinois, a participat în a doua zi de concurs.

Dilara a obţinut de această dată locul 20 la această categorie, din 51 de concurenţi din toată lumea. De menţionat însă că acest concurs este foarte dificil, categoria a III-a însemnând cea mai de vârf categorie din mondioring. Elementele de dificultate sunt de fiecare dată altele, terenul este altul, obiectele de decor de pe teren sunt de asemenea altele.

"Presiunea aceasta, atitudinea juriului care a grăbit concurenţii s-a resimţit pe tot parcursul concursului, dar drumul succesului este adesea presărat cu experienţe", a declarat Alexandru Bondar. Tot el a precizat că rezultatul obţinut este unul bun pentru România, la acest concurs delegaţia ţării noastre poziţionându-se pe locul 10 Mondial. De această dată locul I mondial a revenit Franţei, ţară unde selecţia reprezentativei se desfăşoară în mai multe etape, din câteva zeci de concurenţi pe parcursul unui an competiţional.

La Gorliz au participat cinci români, dintre care Alexandru şi Dilara au avut cel mai bun rezultat. Acest sport este încă la început de drum în România, care are un lot restrâns cu resurse limitate la investiţii personale.

În altă ordine de idei, Alexandru Bondar, 42 de ani, este şi arbitru internaţional. În weekend el s-a aflat în Cehia, la Bochovice, unde a arbitrat Campionatul Mondioring al Cehiei 2017.