În ultimele trei zile, mai multe scuaruri şi parcuri din oraş s-au umplut cu cadavre de porumbei. Pe malurile Crişului din zona Sovata, de pildă, zburătoare moarte sunt aproape la fiecare pas. Scene similare se întâlnesc însă şi în Parcul 1 Decembrie ori pe strada Universităţii.

Unii orădeni au reclamat problema pe Facebook. "Am pozat câţiva doar pe o distanţă de 100 de metri lângă produl Sovata. Probabil că sunt afectaţi de un virus, care se poate transmite şi la alte animale sau la om", a scris ecologistul Orlando Balaş, pe reţeaua de socializare.

Mai mult, nici porumbeii care trăiesc nu par a fi prea fericiţi. Apatici, ei dau semne că ar fi bolnavi, motiv pentru care este plauzibil ca zburătoarele să fi fost otrăvite sau să sufere de o boală contagioasă. "Poate au fost otrăviţi, pentru că sunt mulţi porumbei în oraş. În mod cert nici mâncarea primită de la orădeni, pufuleţi, pâine, covrigi, nu îi ajută, deoarece nu este o mâncare proprie porumbeilor, stomacul lor necesită produse tari", a spus Balaş, luni, pentru BIHOREANUL.

Ce anume cauzează moartea păsărilor pot lămuri doar inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. "Până acum nu am avut nicio sesizare. Acum, că ne-aţi spus dumneavoastră, vom merge să luăm un cadavru şi să facem analize", a declarat dr. Aurel Indrie, din cadrul DSVSA Bihor, pentru BIHOREANUL.

Cert este că orădenii sunt îndemnaţi să nu atingă cadavrele porumbeilor. Cel mult, doritorii le pot lua, folosind pungi de plastic, pentru a le arunca.