Biserica ortodoxă Briheni, Primăria comunei Lunca şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor organizează, sâmbătă, între orele 14 şi 17, prima ediţie a Festivalului Plăcintelor în satul Briheni.

Organizatorii anunţă că mai multe plăcintărese din Briheni şi din satele vecine, între care Coleşti, Şuştiu şi Urseşti, vor pregăti mai multe feluri de plăcinte, inclusiv specialitatea zonei, "întorsura" cu brânză de vacă, de oaie sau capră, cu dovleac, cartofi, varză sau mere.

De asemenea, se vor găti vărzari cu spanac, diverite verdeţuri, ceapă şi mărar, plăcinte pe lopată cu brânză  sărată, brânză dulce, prune, nucă, mere, plăcinte cu şuncă sau carne, plăcinte gătite în tigaie şi langoşi.

În satul Briheni se vor face şi demonstraţii pentru cei care vor să cunoască tehnicile de pregătire a plăcintelor şi vor fi amenajate ateliere demonstrative de meşteşuguri, precum fierărie, sculptură în lemn şi decoraţiuni.

Pe durata festivalului, participanţilor le vor cânta ansamblurile "Dor Bihorean" din Beiuş, condus de dirijorul Remus Lazea, "Floricica din Măgeşti", "Codrenii Bihorului" din Roşia şi "Crisiia" din Cociuba Mare, solistele Daniela Rada şi Elena Şerb, iar rapsodul local Teodor Dăscăleanu va recita epigrame şi poezii.