Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat, într-o emisiune TV, că Traian Băsescu i-a propus unirea României cu Republica Moldova pe când erau amândoi preşedinţi.

Potrivit site-ului libertatea.ro, care citează unimedia.info, fostul preşedinte moldovean susţine că propunerea a fost făcută în timpul unei vizite pe care liderul de la Bucureşti a efectuat-o la Chişinău şi s-a arătat indignat de faptul că Băsescu a putut să propună ceva ce contravine Constituţiei Republicii Moldova.

"Cu ce drepturi vine aici Băsescu şi toarnă zoaie peste statalitatea noastră. Patru articole ale Constituţiei se încalcă. Unde sunt SIS-ul, unde-i Procuratura, unde sunt toţi cei care terorizează oamenii cumsecade, în loc să se ocupe de obligaţiunile lor?", a declarat Voronin la finalul emisiunii "Peatniţa" de la RTR Moldova.

La finalul emisiunii, Voronin a cerut trei minute în plus, pentru a vorbi despre Traian Băsescu şi a spus că acesta i-a propus unirea celor două ţări. "Domnule Voronin, facem unirea şi eu voi contribui să deveniţi preşedinte al României Mari", ar fi spus Băsescu. "Eu m-am uitat la el ca doctorul la pacient", a spus fostul preşedinte moldovean.

De altfel, arată libertatea.ro, Traian Băsescu a vorbit în 2016 despre propunerea pe care i-a făcut-o lui Voronin. Cu ocazia serbării Micii Uniri de anul trecut, fostul preşedinte a spus: "Tensiunile dintre mine şi Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în faţă ‘hai în Parlament amândoi, tu preşedintele României Mari, eu vicepreşedinte şi facem unirea", şi atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră. Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus", a declarat Băsescu la Conferinţa Românilor de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, recent, că nu se pune problema unei uniri dintre România şi Republica Moldova şi că cetăţenii care se pronunţă împotriva statalităţii Moldovei trebuie declaraţi în afara legii.