"Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi, arătând că ştie care sunt opţiunile sale în ce priveşte remanierea miniştrilor, dar refuzând să le nominalizeze.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose au fost prezenţi la lansarea noului model Ford, EcoSport, la Craiova.

"Am discutat cu premierul şi el mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, a declarat, la Craiova, preşedintele Klaus Iohannis. Eu cred că premierul este de bună-credinţă şi vrea să facă o echipă performantă, a adăugat şeful statului. În acest context, Iohannis a admis că, dacă doar pe calea remanierii se poate îndeplini acest deziderat, "atunci remaniere să fie". 

Potrivit preşedintelui, criza politică din acest moment "are consecinţe în primul rând negative", subliniind şi că guvernarea PSD-ALDe a indus o "nelinişte profundă" în economie, pe fondul măsurilor anunţate în ritm ameţitor mai ales în domeniul fiscal. "Este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitzate, de stabilitate pentru a permite şi mediuli economic să performeze", a mai punctat şeful statului, potrivit Digi24.ro.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a avertizat PSD că scenariul pierderii guvernării nu poate fi cu totul exclus: "Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze". Totuşi, potrivit lui Iohannis, guvernul tehnocrat nu este o soluţie.

Preşedintele a avertizat încă o dată coaliţia de guvernare asupra faptului că "persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului". "În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie", subliniază Iohannis, arătând că "pentru potician, care merge în faţa poporului, contează integritatea".

De precizat că lista miniştrilor remaniaţi va fi anunţată în urma reuniunii Comitetului Executiv al PSD de la ora 17.

După cum se ştie, premierul a anunţat luni seară că va remania 5 miniştri, pentru ca apoi, în urma şedinţei cu liderul PSD, Liviu Dragnea, numărul acestora să scadă la 4. Între cei propuşi la remaniere se află vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Dacă primii trei au probleme în justiţie, în ceea ce-l priveşte pe Răzvan Cuc, premierul nu este mulţumit de activitatea acestuia.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, însă, joi, că ALDE nu este de acord cu remanierea lui Ilie.

Presa centrală a speculat, marţi, că pe lista indezirabililor s-ar număra şi ministrul bihorean al Sănătăţii, Florian Bodog, acuzat că a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Ştiinţe Economice, şi aflat în dizgraţia premierului, după criza vaccinurilor. De altfel, premierul l-a admonestat pe PSD-istul bihorean ori de câte ori a avut ocazia, în şedinţe de guvern.