În 23 august 2017 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 14/2017 prin care se aduc modificări codului rutier, majoritatea acestor modificări urmând a fi aplicabile din 20 mai 2018.

Mai concret, acest act normativ nu face altceva decât să transpună în legislația română o directivă europeană obligatorie pentru toate statele Uniunii Europene, respectiv Directiva 2014/46/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014.

În primul rând, este definită noțiunea de suspendare a înmatriculării ca fiind o  operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

În cazul dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în acest termen, înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine şi la data expirării sau, după caz, a anulării inspecţiei tehnice periodice şi încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică.

Până la data de 20 mai 2018, poliţia rutieră şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor desfăşoară activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la: a). obligaţiile proprietarului, deţinătorului mandatat şi conducătorului de autovehicul referitoare la inspecţia tehnică periodică a vehiculelor şi valabilitatea acesteia; b). obligaţia proprietarului de autovehicul de a solicita autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate; c). condiţiile de suspendare a înmatriculării vehiculului şi consecinţele conducerii unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, respectiv a unui vehicul înregistrat care nu are efectuată inspecţia tehnică periodică valabilă.