Creierul uman este o maşinărie complexă. Nici până în ziua de azi nu sunt cunoscute toate funcţiile lui şi îndrăznesc să afirm că lucrurile pe care le ştim despre el pălesc în comparaţie cu cele pe care încă nu le-am descoperit. În acest articol voi vorbi despre 7 mituri legate de mintea umană, lucruri care au intrat în conştiinţa comună sau au fost perpetuate de filme şi media, dar care în realitate sunt neadevăruri.

1. Ne folosim doar 10% din creier

Acest mit a apărut în urmă cu vreo două-trei decenii, într-o vreme în care tehnologia nu avansase îndeajuns încât să ne permită o analiză în profunzime a creierului. Adevărul este că ne folosim 100% din creier (fapt valabil cel puţin în cazul persoanelor sănătoase). Reţelele neuronale împânzesc întregul creier, iar informaţia trece prin toate, unele fiind active mai des, altele mai rar.

2. Unii folosesc mai mult emisfera stângă, alţii emisfera dreaptă

Un alt mit este cel conform căruia personalitatea sau gustul pentru anumite lucruri sunt dictate de emisfera dominantă. Ideea că unii oameni folosesc mai mult o emisferă a creierului decât cealaltă este şi ea falsă, cele două conlucrând şi fiind folosite în egală măsură. Nu există o emisferă "dominantă" care să dicteze că proprietarul are înclinaţii artistice sau matematice.

3. Creierul îşi opreşte dezvoltarea în adolescenţă

Creierul nostru nu se opreşte din învăţat şi asimilat informaţii în adolescenţă, dezvoltarea acestuia continuând şi în viaţa de adult, în special în ceea ce priveşte lobii frontali care ne ajută în luarea de decizii.

4. Intelectul se moşteneşte de la părinţi

Deşi intelectul are o componentă genetică, acesta este modelat şi de mediu şi experienţă. A pune pe seama unui părinte capacitatea intelectuală a unui copil fără a lua în calcul mediul şi experienţa precum şi influenţa lor asupra creierului este fals.

5. Muzica simfonică face bebeluşii mai deştepţi

Un mit în psihologie este cel conform căruia dacă redăm muzică simfonică unui bebeluş nenăscut sau unuia mai mic de un an, acesta va căpăta o afinitate pentru arte sau va avea un intelect mai ridicat. Cunoscută sub "Efectul Mozart" această teorie este falsă. Bebeluşii nu devin mai inteligenţi în burta mamei dacă aceasta îşi lipeşte un difuzor de buric.

6. Creierul devine inactiv atunci când dormim

Nici vorbă! Creierul nostru nu se dezactivează în starea de somn, ci continuă să lucreze dincolo de starea de veghe. Anumite activităţi ale acestuia se reduc, dar per ansamblu mintea continuă să fie activă.

7. Putem învăţa limbi străine în somn

Un alt mit legat de somn este cel care afirmă că dacă - în timpul somnului - ascultăm casete sau CD-uri cu programe de învăţat limbi străine le vom deprinde cu uşurinţă deoarece înmagazinăm inconştient informaţia. Adevărul este că ascultatul de lecţii audio în starea de somn nu va ajuta în niciun fel la deprinderea de noi abilităţi ori cunoştinţe. În cel mai rău caz vă va împiedica să dormiţi iar în cel mai bun caz veţi consuma curent degeaba pe timpul nopţii.