Cine are o grădină sigur se confruntă, la un moment dat, şi cu problema cârtiţelor. Mici mamifere insectivore, cârtiţele sapă labirinturi subterane şi distrug, făcând muşuroaie, spaţiile verzi cu gazon. Întrucât sunt animale protejate, soluţiile pentru îndepărtarea lor sunt puţine, iar grădinarii nu pot decât să le testeze, răbdători, pe toate...

Iubitoare de grădini

Mamifer din familia Talpidae, cârtiţa este un animăluţ cu blană neagră catifelată, lung de 15 centimetri şi greu de 100-120 de grame. Se hrăneşte cu viermi, râme, insecte şi orice altă vietate ce trăieşte sub pământ. Cu ghearele ei puternice, cârtiţa sapă o reţea complicată de galerii până la o adâncime de 70-80 centimetri, cu o viteză de invidiat: 6 metri pe oră! Pentru a-şi putea face culcuş, cârtiţa scoate pământul escavat la suprafaţă, formând muşuroaie. "E bătaia de cap a oricărui grădinar şi o întâlnim tot mai des", spune Paul Olău, administratorul firmei de amenajare spaţii verzi Paul Gardening.

Numeroşi bihoreni, legumicultori sau simpli proprietari ai unui petec de pământ în jurul casei, se plâng că mamiferele le distrug gazonul amenajat cu trudă şi cheltuială. "Le place pământul uşor, afânat, pentru că e uşor de dislocat, şi preferă locurile unde există plante cu rădăcini ce pot fi consumate de larve şi insecte, care sunt hrana lor", spune biologul Diana Cupşa. Aşadar, grădinile sunt perfecte pentru aprovizionarea cârtiţelor!

Pe încercate

Întrucât cârtiţa e un animal protejat, prea multe variante pentru stârpirea ei nu există, iar singurele recomandate sunt soluţiile ecologice. De pildă, sădirea unor plante cu miros puternic, cum sunt Fritillaria Imperialis (Coroana imperială) ori Euphorbia Lathyris (buruiana de venin), foarte toxică inclusiv pentru om. Unii specialişti recomandă ca pământul să fie udat cu ulei de ricin diluat în apă, care nu alungă direct cârtiţele, ci insectele: rămase fără hrană, mamiferele se vor muta.

Aparatele cu ultrasunete din comerţ se dovedesc ineficiente, iar grădinarii păţiţi indică două alternative. Una, deloc pe placul iubitorilor de animale, este amplasarea de capcane în galerii, acestea strangulând cârtiţele, iar cealaltă "izolarea" grădinii: de-a lungul acesteia se îngroapă plasă de tip rabitz ori plăci metalice, prin care mamiferul nu poate trece. Mai departe, rezolvarea problemelor rămâne în sarcina vecinilor...