Galeria Euro Foto Art găzduieşte, timp de o lună, o expoziţie de fotografie deosebită, ce prezintă publicului imagini din istoria Oradiei, puse lângă altele similare, contemporane. Ideea din spatele expoziţiei constă în compararea imaginilor vechi cu oraşul cu unele actuale, astfel evidenţiindu-se schimbările din ultimii circa 100 de ani.

Expoziţia a fost vernisată în faţa unui public curios să afle detalii privind oraşul de acum un secol, aşa cum era el reflectat în cărţile poştale. Moderatorul evenimentului, artistul fotograf Tóth István, a precizat, în cuvântul său de deschidere, că galeria a găzduit, până în prezent, 542 de expoziţii foto internaţionale. "Arta fotografică a devit foarte complexă, cu N posibilităţi de abordare a unui subiect, iar acum ne putem convinge de modul în care poate fi valorificată această artă", a arătat acesta.

Prezent la vernisaj, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a adresat un cuvânt de salut celor prezenţi, iar autorul fotografiilor ce ne arată Oradea actuală, Kiss László, le-a mulţumit colegilor săi pentru sprijin şi participanţilor la eveniment pentru că şi-au făcut timp să fie prezenţi.

Despre istorie, mai precis despre realităţile orădene ale începutului de secol XX, au vorbit Traian Ştef, redactorul-şef al revistei Familia, respectiv Péter I. Zoltán, istoric.

"Aş fi dat expoziţiei denumirea «Redobândirea identităţii», pentru că în acest moment se lucrează la redobândirea identităţii Oradiei, aşa cum o ştim din cărţile poştale (…) În acest oraş era un adevărat boom economic atunci, cu o viaţă culturală deosebită", a arătat Traian Ştef. De asemenea, clădirile art-nouveau şi eclectice din centrul urbei sunt un rezultat al dezvoltării economice de atunci. Oraşul s-a extins şi au apărut cartiere noi. "Din păcate, nu avem imagini vechi cu periferia oraşului", a precizat Péter I. Zoltán.

În final, poetul Ion Moldovan a spus că autorul fotografiilor "propune ca temă de meditaţie timpul. (…) Poetul-fotograf ne arată evoluţia locurilor, chipul schimbat al clădirilor".

Expoziţia va putea fi văzută la galeria Euro Foto Art din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, până în data de 28 septembrie, intrarea fiind liberă.