1456. Oradea, buricul pământului

În secolul XV, vestitul astronom şi matematician austriac Georg von Peuerbach îşi făcea cercetările despre bolta cerească la... Oradea. Peuerbach a construit aici, într-unul din turnurile Cetăţii, primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României şi unul din primele din Europa.

Mai mult, el a stabilit şi că "meridianul zero", adică linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică, porneşte din cartierul "Steaua" (astăzi Cantemir), care era punctul fix la care se raporta astronomul în calcularea eclipselor solare şi lunare.

Toate calculele au fost adunate în lucrarea "Tabula Varadiensis" (Tabelele orădene), botezată după oraşul care le-a inspirat.

Faptul că Peuerbach a stabilit Oradea "centrul" lumii s-a dovedit şi printr-o scrisoare trimisă episcopului Ioan Vitez de Zredna.

"Am adunat tot ce se poate despre mişcarea corpurilor cereşti şi, ca să avem un punct de reper al acestor corpuri, am desemnat un "meridian zero" cu ajutorul căruia voi face comparaţii între ele şi Pământ. Datorită dragostei dumneavoastră pentru ştiinţă, am ales ca acesta să fie Oradea", îi scria astronomul episcopului Oradiei.

2012. Monument pentru trecut

Oradea a avut meridianul zero până în anul 1667, iar lucrările lui Peuerbach au fost folosite şi de marii navigatori ai lumii.

Legendele spun că în 1504 tabelele făcute la Oradea ar fi fost folosite de Columb pentru a convinge băştinaşi din Jamaica să îi dea alimentele necesare echipajului său, prezicând eclipsa de Lună din data de 29 februarie a acelui an.

De asemenea, Amerigo Vespucci a scris în memoriile sale că a învăţat să măsoare longitudinea din "Tabula Varadiensis".

Aceleaşi tabele au stat la baza cercetărilor lui Tycho Brahe şi ale lui Johannes Kepler pentru a stabili legile mişcărilor planetelor. Meridianul zero a fost mutat apoi, pe rând, la Nurnberg, la Paris şi, în 1851, la Greenwich, lângă Londra, unde se află şi în prezent.

Faptul că Oradea a fost în urmă cu mai multe secole "buricul pământului" l-a amintit în campania electorală candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila propunând realizarea şi amplasarea în incinta Cetăţii a unui monument în stil renascentist care să-i reprezinte pe episcopul romano-catolic Vitez Janos de Zredna şi pe astronomul vienez Georg von Peuerbach.

Cseke a şi prezentat macheta viitorului monument, în care cele două personaje ar fi despărţite de linia meridianului 0, ce ar porni dinspre cer şi s-ar continua pe pământ.