Nu cred că este familie, cel puţin în zona de vest a României, care să nu aibă printre cunoscuţi pe cineva care suferă de alergie la ambrozie. De aceea vă propun să privim pentru o clipă România prin ochii iritaţi de ambrozie. Ce vedem?

Ambrozia este o plantă a lenei: creşte pe terenurile necultivate şi pe spaţiile publice abandonate. Ne place sau nu, asta e realitatea. În Europa de Vest există legi clare şi se respectă. Noi ne chinuim de câţiva ani să trecem prin Parlament o astfel de lege, dar nu există timp pentru a fi validată. Totuşi, când trebuie, se fac legi şi noaptea, pe ascuns.

Dacă fiecare cetăţean şi-ar curăţa propriul teren, pur şi simplu ar dispărea ambrozia. Preferăm însă să dăm vina pe oricine altcineva: vecin, primărie, guvern. Costurile sunt minime, conform specialiştilor chiar şi cel mai ieftin erbicid este eficient pentru combatere. Doar că nu se aplică singur.

Dacă întrebaţi Ministerul Sănătăţii câţi români suferă de pe urma acestei alergii, răspunsul va fi cel mult ambiguu. De ce i-ar interesa? A auzit cineva de un doctor alergolog care să lucreze în policlinici de stat sau de medicamente compensate pentru tratamentul alergiei? Nu, fiecare se descurcă singur, împreună doar cotizăm lunar la buget.

La nivel local, ambrozia e un bun exemplu pentru a testa ideile îndrăzneţe ale primarului Bolojan de a extinde Oradea. Chiar dacă la nivel de oraş se fac eforturi de a stopa acest fenomen, în momentul de faţă toate comunele limitrofe sunt paradis pentru această plantă: Sînmartinul pare un cultivator serios, iar pe DN 1, în Oşorhei, se poate admira din maşină cum creşte nevătămată pe marginea drumului. Mai trebuie doar o pală de vânt şi orădenii au asigurată calitatea aerului.

Există şi alte aspecte care s-ar putea enumera, dar deja sunt destule ca să-ţi faci o impresie în ce ţară trăim. Dacă facem o comparaţie între cum tratăm subiectul ambroziei cu învăţământul, sănătatea, administraţia, infrastructura etc., ne dăm seama că ambrozia chiar ne reprezintă. Eu zic că, dacă tot se caută un nou logo pentru brandul de ţară, să luăm ceva ce ne reprezintă cu adevărat: Ambrosia artemisiifolia.

Adrian Oegar
orădean