Protestul angajaţilor OTL a ajuns, joi dimineaţă, la final. După ce autobuzele au ieşit pe trasee de la ora 4, la ora 7.30 au ieşit şi primele tramvaie.

"Tramvaiele au pornit la ora 7.30, astfel că la ora 8 se circulă în parametri. La această oră sunt 26 de garnituri pe traseu, aşa cum trebuie să fie la ora 8", a declarat BIHOREANULUI managerul OTL, Viorel Mircea Pop.

"Am fost informat de colegi că a luat sfârşit conflictul spontan. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi de unii dintre colegi", a precizat Virgil Mînz, liderul de sindicat.

Sindicalistul OTL a spus că angajaţii sunt cu atât mai supăraţi cu cât au pornit de unde au plecat, adică, în urma conflictului spontan nu au obţinut absolut nimic.

"În aceste condiţii, misiunea sindicatului de a negocia cu administraţia noul contract de muncă va fi mai dificlă. Probabil se vor căuta ţapi ispăşitori şi unii oameni vor fi daţi în judecată", a opinat Mînz.

Urmează reduceri

Protestatarii au dat semne că cedează încă de miercuri seară, când au ieşit pe teren 9 autobuze, după ce, în cursul zilei, primarul Ilie Bolojan a declarat că angajaţii OTL aflaţi în grevă practică "un şantaj pe care nu-l putem accepta" şi a prezentat un set de măsuri care urmează să fie luate pentru ca, pe viitor, societatea să poată mări salariile. Între acestea se numără disponibilizarea a 25-30 de angajaţi din birouri, precum şi a altora de pe trasee, proporţional cu reducerea frecvenţei curselor efectuate, cu un procent de 20%.

Totuşi, o bună parte dintre protestatari erau hotărîţi să rămână pe baricade. Enervaţi de ieşirea primarului, care le-a respins revendicările şi a anunţat reduceri de personal, o parte dintre salariaţi spun că aşteaptă să fie daţi afară pentru absenţe nemotivate. "Nu ne pot concedia pe toţi!", declarau aceştia.

Joi dimineaţă, primele autobuze au ieşit în oraş la ora 4, iar până la ora 6, toate autobuzele OTL care trebuiau să iasă pe trasee au şi făcut-o, conform programării. Iniţial, vatmanii refuzaseră să se prezinte la serviciu, însă până la urmă şi aceştia au cedat.

La OTL au descins echipaje de jandarmi, care au instalat camere de filmat la poarta principală, pentru a înregistra tot ce se întâmplă şi pentru a-i descuraja pe protestatari să blocheze poarta societăţii, așa cum făcuseră zilele trecute. Manifestanții au fost, însă, pașnici și nu au fost incidente.

Felicitări de la prefect

Printr-un comunicat transmis în cursul dimineții de joi, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, le-a mulțumit angajaților OTL „pentru că au înțeles importanța reluării activității pentru normalizarea transportului public în orașul nostru”.

„Conștientizarea, responsabilizarea și intrarea în legalitate din partea părților implicate vin în întâmpinarea tuturor orădenilor care folosesc transportul în comun. În momentul de față, a fost reluată integral activitatea autobuzelor și tramvaielor de transport persoane, urmând a se purta în continuare discuții de negociere pentru încetarea completă a conflictului de muncă”, arată un comunicat semnat de Mihaiu.

În același document, prefectul și-a arătat „întreg sprijinul și interesul pentru soluționarea acestei situații care cauzează un înalt grad de disconfort în rândul cetățenilor”.