Cei pasionaţi de politică şi justiţie au avut parte de o nouă lansare de carte, luni seară, de astă dată la libăria R&R de pe strada Republicii. Având titlul "Justiţie şi valori", cea mai nouă apariţie editorială a lui Andrei Marga a fost publicată la editura orădeană Ratio et Revelatio.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Otniel Vereş, din partea editurii, dar şi avocatul Cristian Bălănean. "A. Marga invită cititorul să ia act cu moderaţie de modul cum se face justiţie", a arătat Bălănean, oferind mai multe exemple privind modul de organizare şi funcţionare a sistemului juridic.

Autorul lucrării a dat şi el mai multe exemple de inechităţi ale sistemului de legi şi a modului cum sunt organizate instituţiile cu caracter juridic. "Actualmente, în Constituţia României, demnitatea umană apare ca o valoare, iar nu un principiu. În alte Constituţii, ea este capul tuturor valorilor", a spus Marga.

"În nicio ţară preşedintele nu poate numi şeful Procuraturii, al DNA-ului cum ar veni, în democraţie nu poate numi o persoană. DNA există doar în România şi Bulgaria, dar ea nu trebuie să existe ca entitate separată, ci ca un departament anticorupţie în cadrul instituţiilor existente. Justiţia este manevrată de forţele care vor s-o folosească pentru a câştiga alegerile", a completat fostul ministru.

Vorbitorul a făcut referire şi la alte fapte incriminate des în ultimul timp. "Se tot vorbeşte despre plagiat, care e mult mai amplu şi mai spumos decât pare, dar nu marea corupţie e problema, ci mica corupţie, pilele, de care nu se ocupă niciun DNA".

În fine, calitatea actului juridic este determinată, în cea mai mare parte, de pregătirea celor care-l deservesc, a subliniat autorul. "În Germania nici după opt ani de studii nu poţi fi judecător, or la noi un absolvent de patru ani de Drept crede că poate fi procuror sau judecător. Nu se poate", a spus Andrei Marga.

La finalul lansării, autorul a acordat autografe doritorilor. Cartea "Justiţie şi valori" se găseşte de vânzare în librării.