Protestul de la OTL, care a paralizat transportul în comun din Oradea şi localităţile învecinate, se va prelungi şi în cursul zilei de joi.

Enervaţi de ieşirea primarului Ilie Bolojan care le-a respins revendicările şi a anunţat reduceri de personal, salariaţii au renunţat să mai ameninţe că îşi dau demisia în masă şi spun că aşteaptă să fie daţi afară pentru absenţe nemotivate.

Enervaţi de Bolojan

"Oamenii sunt foarte nervoşi după ieşirea primarului. Am hotărât să nu ne mai dăm demisiile şi să aşteptăm să ne concedieze ei", a relatat BIHOREANULUI un protestar.

Salariaţii sunt convinşi că, la presiunea orădenilor lăsaţi cu zilele fără transport în comun, conducerea societăţii va ceda până la urmă şi le va majora salariile.

"Nu ne pot concedia pe toţi! Dacă OTL dă afară 120 de vatmani, cine mai conduce tramvaiele în lunile următoare? Singura şcoală de vatmani este la Timişoara şi costă 9.000 lei", a declarat un transportator.

La fel, protestatarii sunt de părere că o eventuală concediere în masă a şoferilor ar paraliza transportul în comun inclusiv în noiembrie. "Durează cel puţin două săptămâni să faci angajările. Trebuie să găseşti şoferi profesionişti la care să le faci toate analizele şi toate instructajele ca să îi poţi urca la volan", a explicat protestarul.

Contactaţi de prefect

De altfel, salariaţii au povestit că prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, i-a contactat pe liderii de sindicat, cărora le-a spus să îşi convingă colegii să renunţe la grevă pentru că este ilegală.

"Prefectul a spus să reluăm lucrul pentru ne va ajuta să ne obţinem toate revendicările. Oamenii nu mai au însă încredere. Toată lumea continuă protestul", a povestit un protestatar.

Vineri încep concedierile

De altfel, nici reprezentanţii conducerii OTL nu mai speră ca transportul în comun să fie reluat în viitorul apropiat. "Astăzi, nu cred că nu vor mai porni tramvaiele şi autobuzele", a spus directorul OTL, Liviu Mircea Pop.

Conducerea societăţii este de părere că protestul îşi va urma cursul. "Joi îi vom pune din nou absenţi pe cei care nu au intrat la lucru iar, dacă va fi cazul, vineri vom trece la desfacerea contractelor de muncă pentru trei absenţe nemotivate", a explicat directorul.

Liviu Mircea Pop nu îşi face probleme că va rămâne fără şoferi şi vatmani cu care să lucreze. "Vom aduce alţi angajaţi de pe piaţă", a declarat Popa.

Salarii mai mari

Angajaţii OTL au intrat în grevă spontană marţi dimineaţă, când au au refuzat să intre la lucru cerând majorarea salariului brut la nivel de unitate de la 2.019 lei la 3.000 lei şi majorarea valorii tichetelor de masă de la 11 lei la 15 lei.

După discuţii repetate, conducerea societăţii a acceptat acordarea unei majorări de 250 lei şi creşterea valorii tichetelor de masă începând din 1 ianuarie, majorări considerate insuficiente de către protestatari.

În urma escaladării conflictului, primarul Ilie Bolojan a ieşit miercuri în faţa salariaţilor şi anunţat măsuri de reducere de personal şi diminuare a frecvenţie curselor, aplicabile încă de luna viitoare, pentru ca OTL să poată majora salariile începând din ianuarie 2018.

Edilul nu a precizat majorarea salarială de care vor beneficia angajaţii rămaşi în unitate, dar a dat de înţeles că aceasta va fi mai mică decât cea avansată de conducerea societăţii.