Invocând calitatea de garant al respectării legii şi ordinii publice în judeţ, prefectul Ioan Mihaiu a intervenit pe marginea conflictului de la OTL, la finalul celei de-a doua zile în care şoferii şi vatmanii au refuzat să muncească pe motiv că ar participa la o "grevă spontană" şi a cerut "deblocarea de îndată a situaţiei" generate de această acţiune.

"În primul rând se impune respectarea asigurării serviciilor de transport în comun cu minim o treime din activitatea normală, astfel cum prevede art. 205 din Legea dialogului social nr. 62/2011. În lipsa asigurării acestei condiţii, greva nu este permisă, putând fi declarată ilegală de către instanţa competentă, atrăgând răspunderea şi posibilitatea sancţionării angajaţilor", avertizează prefectul, printr-un comunicat dat publicităţii în cursul după-amiezii de miercuri.

În comunicat, prefectul le mai cere angajaţilor OTL "să se abţină de la orice acţiune de natură să împiedice continuarea activităţii de către personalul care nu participă la grevă" şi îşi exprimă "speranţa intrării în legalitate şi respectării limitelor legale ale procesului de grevă".

Totodată, prefectul "solicită reluarea discuţiilor de negociere" şi "face apel la responsabilizarea atât a angajaţilor OTL, cât şi a administraţiei locale, în vederea diminuării efectelor negative provocate de acest blocaj în sistemul de transport public din Oradea".