Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, este unul dintre cei trei români care au cucerit câte o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, la cea de-a XXIV-a ediţie a acestei Olimpiade,  găzduită între 10 şi 15 iulie de Ljubljana, Slovenia, lotul de informatică al României a obţinut patru medalii, din care trei de aur şi una de argint.

Tamio Vesa Nakajima, supranumit copilul-minune al Beiuşului, a terminat liceul în vara aceasta cu un palmares de invidiat, având numeroase medalii de aur, argint şi bronz la concursuri naţionale şi internaţionale de informatică. Totodată, el s-a remarcat ca interpret şi compozitor. În acest an, el a fost acceptat la cea mai bună şcoală tehnică din lume, Massachuttes Institute of Technology, din America.

Pe lângă tânărul beiuşean, au mai câştigat aurul la Olimpiadă Costin Andrei Oncescu (clasa a XI-a, Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung, jud. Argeş) şi Andrei Popa (clasa a XII-a, Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui). Andrei CostinConstantinescu (clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a fost premiat cu medalie de argint.

"În clasamentul neoficial pe medalii România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al doilea, după Polonia. Lotul a fost însoţit şi coordonat de prof. Dan Pracsiu (team leader) şi Daniel Posdărăscu (deputy leader), student şi fost olimpic internaţional, multiplu medaliat la competiţiile de profil", se arată în comunicatul Ministerului.

La ediţia din acest an a OIimpiadei au participat 58 de concurenţi din 14 ţări. Conform regulamentului, fiecare stat poate înscrie o echipă formată din maximum 4 elevi a căror vârstă nu depăşeşte 19 ani, la data concursului. Competiţia este structurată pe două probe, programate în zile diferite, în cadrul cărora elevii primesc 3 probleme spre rezolvare. Durata fiecărei probe este de 5 ore.

Prima ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale s-a desfăşurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca, la iniţiativa ţării noastre. În următorii doi ani, Olimpiada va avea loc în Polonia (2018) şi Slovacia (2019).