Primarul Ilie Bolojan este nemulţumit că în multe şcoli şi grădiniţe din Oradea directorii n-au nicio grijă pentru risipa la energie electrică ori apă. Drept urmare, la propunerea sa, municipalitatea va descentraliza cheltuielile tuturor unităţilor de învăţământ din oraş.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Bolojan a explicat că, pe lângă cele circa 13 milioane de lei pe care Primăria le primeşte anual de la bugetul de stat pentru cheltuielile unităţilor de învăţământ, bani care acoperă salariile cadrelor didactice şi, parţial, cheltuieli cu bunuri şi servicii, municipiul contribuie cu circa 3 milioane de lei pentru plata utilităţilor şi alte cheltuieli.

"Toate aceste cheltuieli erau gestionate de Primărie, practic nu exista o răspundere directă a administratorilor sau directorilor de şcoli pentru modul în care se urmăreşte cheltuielile cu electricitatea, dacă becurile sunt stinse sau nu când nu este program, cu încălzirea, dacă geamurile sunt deschise în permanenţă. Urmarea este că, din 45 de unităţi, 15 sunt cu excedent, celalalte cu deficit", a declarat Bolojan.

Directori responsabilizaţi

Întrucât în primăvară directorii care au câştigat concursurile pentru şefia unităţilor de învăţământ au semnat contracte, în premieră, şi cu Primăria, edilul şef a decis să-i responsabilizeze. "Am luat decizia să descentralizăm aceste cheltuieli începând cu acest an şcolar, în aşa fel încât toate cheltuielile vor fi urmărite, gestionate şi derulate prin unităţile şcolare, Primăria urmând să realizeze doar lucrările de reparaţii şi investiţii", a spus Bolojan.

Aşadar, de luna viitoare începând, fiecare director de şcoală şi grădiniţă va primi de la Primărie o sumă fixă pentru cheltuieli, din care va trebui să plătească facturile de utilităţi. Fiecare unitate de învăţământ va primi bani în funcţie de datele istorice, a precizat primarul, adică în funcţie de media cheltuielilor din ultimele luni.

Directorii care vor face economii, vor putea folosi banii la dotări de şcoli. În schimb, cei care nu se vor încadra în plafonul de la Primărie, riscă să-şi piardă funcţiile. "Sigur că le vom acoperi în continuare aceste deficite. Însă directorului i s-ar putea rezilia contractul. Un an de zile dacă nu se întâmplă nimic, vom face adresă către Inspectoratul Şcolar şi vom cere înlocuirea, pentru că nu este bun administrator", a mai spus Ilie Bolojan.

De altfel, decizia a și fost votată, marți, de Consiliul Local cu unanimitate de voturi şi fără comentarii.

Banii pentru internate

Primarul a mai spus că toate economiile făcute la bugetul local prin această descentralizare se vor întoarce tot în şcoli şi grădiniţe. "Toate sumele economisite în anii următori vor fi alocate sub forma unor investiţii în şcolile din Oradea, noi începând să derulăm de anul viitor un program important de investiţii, pe câteva componente".

Unul din aceste programe vizează internatele şcolilor, care vor fi puse la punct, astfel încât să fie atractive pentru tinerii bihoreni din mediul rural care vor să urmeze şcoli profesionale sau licee din Oradea. "Acum vor începe, e adevărat, cu întârziere, lucrările la internatul de la Vuia. În primăvară va fi perfect operaţional. Vom dota în această toamnă internatul de la Partenie Cosma, unde avem 70 de camere de câte 3-4 locuri fiecare, şi dorim să reabilităm internatul de la Mihai Viteazul", a precizat Bolojan.

Un alt program de investiţii vizează clădirile aflate azi într-o stare foarte proastă. "Parte pentru că sunt în imobile care au o situaţie juridică neclară, cum este la Szacsvay de exemplu, sau cum este clădirea Fundaţiei Caritatea, a comunităţii evreieşti de pe strada Mihai Viteazul, sau care au ieşit dintr-un proces de judecată de foarte mulţi ani, cum este clădirea liceului Eminescu, unde în prezent lucrăm la studii de fezabilitate şi ne propunem ca din primăvară să începem procedura de licitaţie pentru selectarea unui constructor", a spus primarul.

Bolojan vrea ca anual Primăria să investească minim 1 milion de euro în unităţile de învăţământ "în aşa fel încât, în 2-3 ani de zile, toate şcolile să arate într-o stare cât se poate de bună".