După ce Consiliul Local Oradea a respins propunerea PSD de a acorda burse elevilor din învăţământul de stat, Consiliul Judeţean al Elevilor reacţionează, spunând că Primăria își ignoră "responsabilitatea legală de a sprijini elevii orădeni prin acordarea de burse şcolare în cel mai nedemn mod cu putinţă", iar decizia este un afront la adresa elevilor.

"Respingerea propunerii de acordare a burselor şcolare reflectă perfect atitudinea Primăriei Oradea faţă de elevi, pe care o considerăm un afront adresat acestora. Pe de o parte, refuzul repetat al reprezentanţilor aleşi ai comunităţii de a acorda elevilor orădeni drepturile băneşti considerăm că denotă lipsa acestora de interes în tot ceea ce înseamnă sprijinul beneficiarilor direcţi ai învăţământului bihorean. Pe de altă parte, suntem de părere că atitudinea cu care aceştia se eludează de responsabilitatea lor faţă de elevi nu face cinste administraţiei locale şi nu este reprezentativă pentru comunitate. De asemenea, felul în care a fost redactat raportul de specialitate este elocvent pentru superficialitatea cu care reprezentanţii aleşi ai comunităţii au tratat problemele elevilor orădeni în ultimul an de zile", a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele CJE Bihor, Răzvan Hercuţ.

Pro şi contra

Joi, CLO a respins, cu 17 voturi din partea consilierilor PNL, propunerea grupului PSD ca municipalitatea să acorde 3.050 de burse elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, deşi consilierul Adrian Negrea a argumentat că prin acordarea de burse elevilor merituoşi municipalitatea din Cluj a reuşit să majoreze cu peste 20% procentul de promovabilitate la bacalaureat.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că acordarea de burse nu va majora promovabilitatea la acest examen şi a arătat că municipalitatea are deja un program de premiere a elevilor olimpici şi investeşte în patrimoniul imobiliar necesar desfăşurării procesului educativ.

Explicaţiile nu îi încălzesc cu nimic pe reprezentanţii elevilor orădeni, care acuză Primăria Oradea că "de când am început demersurile de a solicita acordarea burselor şcolare, nu a organizat nici un fel de consultare cu reprezentanţii elevilor sau cu orice categorie de membri ai comunităţii".

În acelaşi comunicat, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor reamintesc că, potrivit art. 82 din Legea Educaţiei Naţionale, "elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social", şi că "finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unitatile de învăţământ, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată".

Ce solicitau PSD-iştii

După cum BIHOREANUL a mai scris, consilierii locali ai PSD au propus în scris în luna iulie Consiliului Local acordarea a 1.500 de burse sociale în valoare de 50 lei elevilor proveniţi din familii cu venit mediu pe membru de familie de până la 50% din salariul minim pe economie şi a 1.000 de burse de studiu de 55 lei elevilor din familii cu venit de până la 75% din salariul minim pe economie pe fiecare membru.

Grupul PSD a mai cerut acordarea a 500 de burse de merit de 75 lei elevilor cu medii de cel puţin 9,50 şi 50 de burse de performanţă de 100 lei elevilor care au obţinut primele trei locuri sau măcar menţiune la olimpiadele naţionale şi internaţionale la materiile matematică, fizică, chimie şi informatică. Aleşii PSD au susţinut că, potrivit calculelor făcute, cheltuielile maxime ale bugetului local ocazionate de acordarea acestor burse ar fi de circa 2 milioane lei anual.

De precizat că CJE Bihor a cerut, în repetate rânduri, ca autorităţile publice locale din judeţ să dea burse elevilor. Deocamdată, singura care s-a conformat a fost Primăria Aleşd, unde Consiliul Local a votat și votat în acest sens un proiect iniţiat de consilierul local Teodor Mănoiu, între timp decedat.