Unul din şapte oameni de pe glob este vorbitor de chineză, iar în anii următori, cel mai probabil, limba chineză va fi tot mai răspândită.

Tocmai din acest motiv, conducerea Liceului Teoretic Aurel Lazăr a decis ca, în colaborare cu Institutul Confucius de pe lângă Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, să înfiinţeze în şcoala orădeană primul centru de predare a limbii chineze din Bihor. Astfel, toţi elevii şcolii pot participa, gratuit, la lecţii de chineză, susţinute chiar de o chinezoaică.

"Domnişoara Cheng Li locuieşte în internatul liceului nostru, unul din singurele trei internaate şcolare din Bihor şi singurul în regim hotelier. Probabil, tocmai de aceea acest centru s-a deschis în şcoala noastră, căci îndeplineam această condiţie a Institutului Confucius, de a putea asigura cazarea profesorului", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL profesoara Rodica Turcaş, director adjunct al Liceului Aurel Lazăr.

Centrul a fost inaugurat miercuri, dată care nu a fost aleasă întâmplător. Pe 4 octombrie, în China se celebrează mijlocul toamnei, o zi în care familiile se adună şi petrec timpul împreună. Cheng Li le-a explicat elevilor lăzărişti despre semnificaţia acestei zile, cu ocazia deschiderii oficiale a centrului.

Potrivit directorului adjunct, în acest centru vor lua lecţii de chineză toţi elevii Liceului Aurel Lazăr dornici să înveţe această limbă. Până acum, peste o sută de elevi s-au înscris, iar ei urmează să fie împărţiţi în grupe de vârstă. Cursurile sunt complet gratuite, iar pe lângă că vor învăţa limba chineză, elevii aprofundează şi engleza, căci profesoara Cheng Li nu cunoaşte limba română. De asemenea, ei vor învăţa şi elemente de cultură şi civilizaţie chineză, caligrafie şi Tai Chi.  

În vara următoare, zece dintre cursanţi vor merge într-o tabără în China, tot gratuit. Fireşte, vor merge în această excursie lăzăriştii care vor învăţa cel mai bine limba chineză.