În Oradea, oraş de poveste, la fel ca în Regatul Nordului din "Games of Thrones", vestea că "Vine iarna!" nu e niciodată bună. Cu doar câteva săptămâni înaintea sezonului rece, reţeaua de termoficare a oraşului e încă desfăcută în bucăţi, lucrările pentru înlocuirea a 20,28 de kilometri de reţele magistrale fiind finalizate doar în proporţie de  80%.

"Ştiam de la bun început că termenul de 10 luni pentru finalizarea lucrărilor este nerealist, dar a trebuit să ni-l asumăm pentru a obţine finanţarea", spune viceprimarul Mircea Mălan. Numai că termenul a fost stabilit printr-un contract semnat în noiembrie 2015!

Frig cu repetiţie

Mircea Mălan, vicerprimar OradeaOrădeni, vă mai amintiţi cum dârdâiaţi în case la începutul lui octombrie 2016, când Termoficare a primit într-o singură săptămână 1.700 de reclamaţii pentru că în loc să dea drumul la căldură a oprit şi apa caldă ca să termine lucrările pe reţele? Acum scoateţi din debarale reşourile, căci situaţia este pe cale să se repete! "Lucrările de punere în funcţiune a reţelelor trebuie finalizate până la 20 octombrie. Dacă va veni frigul mai repede, nu vom putea da drumul la căldură", a recunoscut pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Demarată anul trecut, a doua etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare vizează înlocuirea a 20,28 kilometri de conducte magistrale în 20 de zone din oraş. Constructorii înlocuiesc conductele ruginite prin care se pierde 37% din cele 880.000 gigacalorii produse de Termoficare, ceea ce provoca pierderi anuale de 53 milioane lei (12 milioane euro).

Între cunoscuţi

Încă din 2015 lucrările au pornit cu stângul. Din dorinţa de a reduce cât mai repede pierderile de pe reţea, municipalitatea a încercat să atragă finanţări pentru a doua etapă de înlocuire a conductelor în paralel cu modernizarea celor 17,5 kilometri de reţele din prima etapă. "Eram pregătiţi să intrăm în perioada de finanţare 2007-2013. Am făcut documentaţia şi am lansat licitaţia", explică Mălan. Pentru a se încadra în perioada de finanţare, municipalitatea a fixat un termen de predare de 10 luni, asumându-şi riscul că va suporta din bugetul propriu lucrările care ar fi ieşit din ciclul bugetar european.

Astfel, pe 12 noiembrie 2015 Primăria a semnat contractul de lucrări pentru 97,9 milioane lei (21,6 milioane euro) cu o asociere de firme de casă, lucrarea fiind adjudecată de Energomontaj (care a înlocuit şi conductele din prima etapă), Elsaco Electronic (constructorul CET-ului pe gaz), Isoplus (furnizorul conductelor din oraş) şi proiectantul ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice). Fiindu-i evident că lucrările vor ieşi din ciclul financiar aflat atunci pe final, Ministerul Mediului a amânat însă finanţarea Primăriei...

Au tras de timp!

Ilie Bolojan, primar OradeaIlie Bolojan, primar OradeaPrimele săpături au început abia în primăvara lui 2016, şi acelea la presiunea Kesz Epito, care avea nevoie de amplasamentul din faţa Aquapark-ului Nymphaea, străbătut de o conductă, pentru a putea construi parcarea. Din cei 10 kilometri de reţea programaţi să fie finalizaţi anul trecut, după patru luni şi jumătate constructorii au terminat doar 5 kilometri. Obligaţi de Primărie să lucreze din banii proprii până la semnarea contractului de finanţare prin noul Plan Operaţional de Infrastructură Mare, executanţii au tras de timp. Când restanţele au ajuns la 5 milioane de euro, s-au şi oprit. "Noi am promis constructorului că plătim tot ce execută. Sperăm că se va găsi un aranjament financiar să poată lucra, dar nu putem pretinde să cheltuie milioane de euro din banii proprii", explica primarul Ilie Bolojan (foto) în vara anului trecut.

Practic, de atunci s-a pierdut mai bine de un an! Criza a fost depăşită abia după 11 aprilie 2017, când Primăria şi Ministerul Dezvoltării au semnat contractul de finanţare aferent noului exerciţiu financiar al UE. Irosind timp preţios, însă, asocierea de firme s-a pus pe lucru abia pe 7 iunie, după ce primii bani le-au intrat în conturi. După o lună de lucru susţinut cu 250 de muncitori şi 60 de utilaje, în care 17 şantiere deschise simultan au dat peste cap traficul, muncitorii au lăsat însă târnăcoapele jos încă o dată!

Împiedicaţi în reţele

Timp de o lună, până la jumătatea lui august, nu s-a lucrat mai nimic. BIHOREANUL a aflat că asociaţii principali, specializaţi în reţele, au fost părăsiţi de subcontractorii tocmiţi să sape şi să acopere şanţuri, dar neplătiţi. Lucrările au fost reluate cu echipe aduse din Deva şi Caraş Severin abia în urma unei discuţii "cu pistoalele pe masă" purtate de Mălan cu patronii celor două firme în prezenţa primarului Bolojan. "Le-am spus constructorilor să nu se joace, pentru că le vom pretinde penalităţi de 1% pe zi de întârziere", spune vicele.

Răul fusese însă făcut, iar timpul pierdut de firme n-a mai putut fi recuperat. "Când lucrezi în oraş inevitabil te loveşti de reţele de apă, canalizare, curent, gaz. Nu ştii exact unde sunt până când sapi", zice viceprimarul. Aşa s-a întâmplat în strada Tudor Vladimirescu, care trebuia deja reasfaltată, dar unde constructorii au dat de o conductă de gaz şi doar formalităţile pentru relocarea ei dureză de o lună. La fel şi în Bulevardul Decebal, unde lucrările s-au prelungit de la 2 zile la 3 săptămâni pentru că au dat peste 46 cabluri, dar şi în strada Sucevei, unde traseul reţelei a intrat în două conducte de apă care au trebuit mutate.

În plus, Primăria a complicat şi ea viaţa constructorilor. Profitând de săpăturile începute, municipalitatea a încurajat Compania de Apă Oradea să-şi înlocuiască reţelele din Parcul Traian, din strada Dunării şi din alte zone cu probleme. "Au fost decizii luate pentru oraş. Constructorilor le-ar fi fost mult mai uşor să meargă înainte, ca ruşii", zice Mălan.

La mila vremii

Până la sfârşitul săptămânii trecute, asociaţii care lucrau pe 14 şantiere în paralel, înlocuiseră doar 80% din conducte. În acest fel au fost finalizaţi, cu probele făcute, 16 kilometri de reţea, alţi 2 km de conducte fiind puse în şanţuri, gata de recepţie, iar ultimii 2 kilomeri, fără de care nu poate fi pornită încălzirea, trebuie finalizaţi în următoarele 3 săptămâni.

Stănel Necula, director TermoficareLa fel ca anul trecut, pentru reîntregirea reţelelor Termoficare a anunţat pentru această săptămână oprirea apei calde în Oradea şi Sînmartin. Conform programării, reluarea furnizării se va face din 5 octombrie în Ioşia şi Rogerius cu prelungire pe strada Republicii până la intrarea pe pietonală, iar în zonele Dragoş Vodă, Velenţa, Cantemir şi Nufărul abia din 9 octombrie. "Dacă vine un val de frig până joi, nu vom putea furniza încălzire deloc. Dacă se răceşte după această dată, vom avea câteva zone nefuncţionale până pe 20 octombrie, când constructorii au promis că termină", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare, beneficiara lucrărilor. Dar nu e sigur că se vor putea ţine de cuvânt!

Contra-cronometru

Printre altele, dacă înlocuirea a 300 metri de conductă din curtea CET nu reprezintă o provocare, reabilitarea a 100 de metri de sub Podul Decebal va fi mai dificilă, iar şantierul din strada Delevrancea va fi chiar un tur de forţă. Constructorii au de înlocuit conducte în pantă, pe o arteră îngustă, în care căminul de beton nu poate fi spart fără să crape şi casele din jur, aşa că muncitorii vor da "cep"-uri şoselei după care vor scoate conductele vechi şi le vor monta pe cele noi pe role.

Cum temperaturile nocturne au coborât deja la 5 grade Celsius, iar apartamentele se răcesc accelerat, orădenii nu pot decât să spere că firmele se vor încadra în cele trei săptămâni rămase pentru reîntregirea reţelelor. Nu de alta, dar BIHOREANUL a aflat că în cele 10 luni de lucrări au intrat doar perioadele de muncă efectivă, fără pauzele cauzate de lipsa banilor sau intervenţiile neprevăzute, iar termenul limită din contractul semnat de Primărie cu constructorii este abia pe 20 noiembrie! Şi, la fel ca anul trecut, scuzele reprezentanţilor Primăriei, care au lăsat oraşul în frig, nu vor ţine de cald...


COALIŢIA ATACĂ!
"Iar în frig!"

Coaliţia Rogerius, formată din reprezentanţii unor asociaţii de proprietari, a protestat săptămâna trecută faţă de intenţia municipalităţii de a achiziţiona încă o turbină pe gaz pentru a înlocui cazanul şi arzătorul preluat din vechiul CET. "Comandarea unui studiu de fezabilitate pentru achiziţionarea unei a doua turbine nu poate însemna decât că estimările şi proiectarea reabilitării termice au fost total eronate", zic protestatarii.

Ioan Horvath, liderul Coaliției RogeriusReprezentanţii Coaliţiei Rogerius susţin că noua investiţie va însemna "încă două sau trei ierni cu furnizare deficitară a apei calde şi agentului termic". Din experienţă, aceştia se îndoiesc că Energomontaj şi Elsaco vor reîntregi conductele la timp pentru ca Termoficare să poată furniza încălzire la venirea frigului. "Iar ne vor ţine în frig ca în fiecare toamnă! Deja suntem în octombrie, iar ei sunt cu şanţurile săpate pentru că nu şi-au plătit oamenii la timp. La ora asta trebuiau să fie gata, cu toate probele făcute, pregătiţi să pornească încălzirea", spune Ioan Horvath (foto), unul dintre liderii Coaliţiei Rogerius.