Abia s-au stins scandalurile penale din Primăria Beiuş, că încep altele. Pe 15 septembrie, viceprimarul ALDE al municipiului, Ovidiu Dăescu, a fost citat la sediul Serviciului Teritorial Oradea al DNA şi pus sub învinuire pentru fraudă cu fonduri europene şi guvernamentale de peste 1 milion de euro.

Acuzaţiile, a descoperit BIHOREANUL, vizează fapte din perioada 2010-2012, când Dăescu era şef peste Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, iar fondurile deturnate  fuseseră acordate pentru protejarea unor specii de lilieci din Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău….

Batlife

"Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău". Aceasta era denumirea proiectului derulat în perioada 2010-2012 de APM Bihor în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi cu Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca. În total, acţiunea a primit 1,3 milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale, acordate de Ministerul Mediului.

Proiectul prevedea, printre altele, montarea a 300 de scorburi artificiale pentru lilieci, panouri de informare în trei limbi în faţa a 15 peşteri din Bihor, Alba şi Cluj (Peştera cu Apă din Valea Leşului, Peştera Vadu Crişului, Bătrânului, Aştileu, Ţiclului, Tăşad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănaţe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară şi Peştera Liliecilor din Cheile Ampoiţei) pentru a proteja habitatele naturale ale 7 specii de lilieci. În unele cazuri, au fost modificate traseele de vizitare iar în altele peşterile au fost închise, fie prin montarea unor grilaje, fie prin refacerea unor lacuri naturale în faţa intrărilor.

Banii lor, munca altora

Atât că, după cum aveau să descopere procurorii DNA, cea mai mare parte a activităţilor a fost realizată de angajaţii APM Bihor, în timpul programului de lucru, ori de voluntarii celor două ONG-uri implicate. Iar în acest timp, fondurile europene şi guvernamentale erau deturnate prin contracte de muncă ori de prestări servicii fictive, încheiate, printre altele, cu o firmă deţinută de Teodor Sim, soţul unui consilier superior din cadrul Agenţiei, Cornelia Sim.

Şi asta nu e tot. Potrivit DNA, fostul şef al APM şi-a prevăzut ca achiziţie o maşină de teren de 50.000 euro, care nu ar fi fost folosită în cadrul proiectului, dar şi mobilă pentru biroul său directorial, evident, tot fără vreo legătură cu protejarea liliecilor. În total, spun anchetatorii, sumele atrase în cadrul proiectului, pe documente fictive, se ridică la aproximativ 1,1 milioane de euro, din care puţin peste 600.000 euro bani acordaţi de Ministerul Mediului.

Tăcere

Până în prezent, în dosarul DNA au fost puse sub învinuire 4 persoane, printre altele pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi obţinere ilegală de fonduri, ambele comise în formă continuată. Pe lângă fostul şef al APM Bihor, Ovidiu Dăescu, sunt cercetaţi Cornelia Sim, consilier superior, soţul ei, omul de afaceri Teodor Sim, dar şi managerul de proiect Szodoraly Paradi Farkas, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România, averile lor fiind sechestrate pentru recuperarea pagubei.

Căutat de BIHOREANUL, Szodoraly a negat că fondurile destinate proiectului ar fi fost deturnate în alte scopuri. "Toate activităţile şi achiziţiile propuse au fost realizate, iar banii au fost cheltuiţi în scopul declarat. Nu au fost deconturi fictive, totul se poate verifica", a replicat fostul manager al proiectului.  Szodoraly a admis, totuşi, că bolidul cu care a circulat Dăescu pe toată perioada cât a fost director şi mobilierul din fostul birou al acestuia au fost cumpărate din fondurile proiectului. "Dar maşina a fost folosită pe teren!", pretinde acesta.

Cât despre Dăescu, actualul viceprimar al Beiuşului a refuzat să facă vreun comentariu referitor la acuzaţiile DNA. Îşi va spune, poate, părerea în faţa procurorilor, cărora le-a cerut câteva zile de păsuire pentru a-şi pregăti apărarea...