După ce ultimii trei primari ai Beiuşului - Octavian Codreanu, Nicu-Silviu Odobasianu şi Adrian Domocoş - au fost condamnaţi pentru corupţie în dosarul escrocheriei Top Construct, vizând o fraudă de peste 2 milioane de lei, actualul edil-şef Petru Mlendea este acuzat de delapidare, de către Parchetul local.

În cei 4 ani în care a condus firma de salubrizare Edilul, deţinută de Consiliul Local, Mlendea ar fi permis mărimilor din oraş să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala societăţii. De altfel, "motorina moca" pare să fie un foarte răspândit nărav local...

Denunţ în imagini…

Ancheta procurorilor beiuşeni a fost declanşată după un denunţ înregistrat anul trecut, ce conţinea fotografiile unor maşini oprite într-o benzinărie, numerele lor de înmatriculare, bonurile ce dovedeau că au fost alimentate în contul firmei de salubrizare Edilul, plus o remarcă lapidară: "Şi mie mi-ar plăcea o astfel de «combinaţie» pe bani publici".

Deşi neobişnuită, delaţiunea conţinea informaţii care puteau fi verificate, aşa că procurorii au cerut de la benzinărie toate facturile eliberate societăţii Edilul în ultimii ani, precum şi înregistrările camerelor de supraveghere. Şi, surpriză: pe lângă maşinile pomenite în denunţ, anchetatorii au descoperit câteva zeci, altele decât ale firmei de salubrizare, care se aprovizionaseră cu combustibil plătit de aceasta.

Potrivit scriptelor, maşinile Edilul SA au consumat lunar combustibil de 30 - 35.000 lei între anii 2012 şi 2016, când firma a fost condusă de Petru Mlendea, consumul scăzând brusc, la numai 7.500 lei, în iunie 2017, când acesta a ajuns primar, iar la conducerea societăţii a fost numit Mircea Popa.

VIP-gunoieri

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au solicitat conducerii Edilul foile de parcurs şi facturile de motorină din perioada 2012 - iunie 2016, iar apoi a contabilizat peste 500 de situaţii în care societatea a plătit pentru alimentarea maşinilor unor persoane fără nicio legătură cu transportul gunoiului.

Adrian Domocoș, fost primar BeiușConform surselor BIHOREANULUI, printre beneficiari sunt VIP-uri care, în baza unor bonuri de protocol semnate de Mlendea, îşi făceau plinul de la benzinăria cu care colabora Edilul, care la final de lună primea "notele de plată". Între beneficiari: Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, a cărui soţie este jurista firmei, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş (foto), fratele şi mama acestuia. Aceasta din urmă, spun sursele, făcea nu doar plinul autoturismului, ci încărca motorină şi în canistre, carburantul fiind transferat apoi în utilajele agricole care lucrau terenurile familiei.

Tupeu penal

Cele mai multe alimentări le-ar fi făcut Domocoş însuşi, chiar şi în data de 25 iunie 2015, când a fost eliberat din arestul la domiciliu impus în dosarul în care încă este judecat pentru că a obţinut un spaţiu de la Episcopia Greco-Catolică pe o chirie modică, promiţând în schimb că va favoriza, ca primar, biserica la taxarea clădirilor acesteia.

În condiţiile în care era deja condamnat într-un dosar de corupţie şi anchetat în altele două, Domocoş era, practic, conectat la "pompa" Edilul, motiv pentru care acum a fost pus sub urmărire penală şi în dosarul Motorina, pentru instigare la delapidare.

La fel au păţit şi ceilalţi profitori din oraş, în timp ce fostul manager al firmei, actualul primar Petru Mlendea, a fost învinuit de delapidare în formă continuată, fiind găsit responsabil de un prejudiciu de peste 100.000 lei.

"Confuzii" şi "nuanţe"

Căutat de BIHOREANUL, Mlendea confirmă acuza, dar neagă faptele. "Urmează să dau declaraţii în faţa poliţiştilor de la Oradea", spune el, susţinând că alta e interpretarea lor: "Domnul Domocoş, de pildă, putea să-şi alimenteze maşina şi de la Primărie, nu trebuia să vină la Edilul. Eu n-am dat combustibil nici domnului Domocoş, nici domnului Borza. Am dat pentru soţia domnului Borza, că era jurista firmei şi trebuia să meargă la pocese. Că a circulat el apoi cu maşina doamnei, e altceva, e treaba lui".

Primarul de Beiuş admite că a aprobat alimentări pentru angajaţi ai firmei "care circulau cu maşinile proprii, dar în interes de serviciu" şi crede că anchetatorii greşesc imputându-i surplusul trecut pe foile de parcurs. "Firma de salubrizare are arondate 10-12 comune. Dacă o maşină se duce la Roşia să ridice gunoiul şi rămâne gunoi pe traseu, sunt obligat să-i dau şoferului bani de alimentare ca să meargă să strângă tot. Nu poţi face «farmacie» din prima. Lucrurile sunt mult mai nuanţate", zice fostul director al Edilul.

Obicei al locului

Pe de altă parte, însă, frauda descoperită la Edilul nici măcar nu e un caz izolat. Cu două săptămâni în urmă, Antena 3 a difuzat o înregistrare în care poliţistul Cătălin Man, fratele procurorului Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea, a fost surprins de camerele de supraveghere ale aceleiaşi benzinării beiuşene făcându-şi plinul în contul Primăriei Budureasa, al cărui primar, PSD-istul Adrian Magda, îi este cumnat.

Faptele s-au petrecut vara aceasta, pe 6 august, la ora 10.38, iar imaginile arată că la pompă s-a oprit întâi un Renault Clio, condus de Magda, care a alimentat, iar apoi a făcut loc unui Renault Fluence, din care a coborât Man, angajatul staţiei umplând rezervorul acestuia fără a opri pompa. Apoi, ambele maşini părăsesc benzinăria împreună, fără ca vreunul dintre ocupanţi să fi intrat pentru a plăti.

Conform evidenţelor benzinăriei, la acea dată Primăria Budureasa a alimentat din contul său, prin primarul Magda, 40 litri de motorină, acesta revenind după o zi pentru a alimenta şi maşina instituţiei cu alţi 40 de litri.

Anchetă la Poliţie

Sunat de jurnaliştii Antena 3, primarul a recunoscut că Renault-ul Clio îi aparţine, refuzând însă să confirme dacă Fluence-ul e lui Man. Întrebat, concret, dacă a alimentat din contul Primăriei maşina sa şi pe a altei persoane, străine de instituţie, a răspuns sec că "nu", fără alte detalii. Culmea e că fratele poliţistului, procurorul Ciprian Man, îl trimisese în judecată pe fostul şef de Post din Pietroasa, Gheorghe Bat, între timp decedat, sub o acuză similară, fiindcă îşi alimentase autoturismul personal cu motorină plătită de Primăria comunei.

Dezvăluirile nu au rămas fără ecou, conducerea Poliţiei Bihor declanşând cercetări prealabile pentru a stabili dacă subofiţerul ştia că nota de plată fusese achitată din bani publici şi dacă primarul şi-a "jumulit" comuna. Indiferent de rezultat, un lucru e cert: autoservirea cu carburanţi pe spezele instituţiilor publice este, în zona Beiuşului, un obicei "popular".


PRIMĂRIE PENALĂ
Condamnaţi şi anchetaţi

Scaunul de primar al Beiuşului a purtat ghinion ultimilor trei edili, Octavian Codreanu, Nicu-Silviu Odobasianu şi Adrian Domocoş, toţi condamnaţi în dosarul Top Construct, firma care în 2007-2008 a încasat peste 2 milioane de lei pentru lucrări neexecutate. Dacă în acest dosar a scăpat cu o pedeapsă de 2 ani şi 1 lună cu suspendare, Domocoş mai e judecat în dosarul Unicarm, alături de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ, care l-ar fi mituit cu 59.000 lei ca să-i permită edificarea unui magazin, iniţial fără autorizaţie de construcţie, ulterior în baza uneia emise ilegal. În al treilea dosar, Domocoş a încasat în primă instanţă 7 ani pentru că a pretins şi primit de la Episcopia Greco-Catolică un spaţiu comercial cu chirie modică, în schimb promiţând scutiri de impozite pe clădirile acesteia, recursul fiind acum pe rolul Înaltei Curţi.

Nici actualul viceprimar nu e mai curat: Ovidiu Dăescu (ALDE) este urmărit de procurorii DNA Oradea deoarece pe vremea când conducea Agenţia pentru Protecţia Mediului ar fi decontat cheltuieli fictive de peste 1 milion de euro, bani primiţi în cadrul unui proiect pentru protejarea unor specii de lilieci.