Regula că politicienii pun interesele lor pe primul loc, în vreme ce interesul public rămâne un simplu detaliu, este întărită la Consiliul Judeţean, unde blocajul dintre putere şi opoziţie ia forme radicale.

Nemulţumiţi de încăpăţânarea UDMR-PNL-ALDE de a pune un nou consilier în locul Anei Maria Tiron, liberalii au trântit săptămâna trecută încă 4 şedinţe (pe lângă alte 3 anterioare), chiar cu riscul de a pune în pericol salariile celor 3.000 de angajaţi ai judeţului. Noile grile de salarizare ale angajaţilor CJ şi instituţiilor subordonate nu au fost aprobate nici până acum deoarece în ultimele săptămâni liberalii au boicotat şedinţele convocate de preşedintele Pásztor Sándor după ce acesta a schimbat ordinea de zi.

Nişte gentlemeni

Săptămâna trecută părea promiţătoare. După ce au obţinut victoria în procesul în care PNL îi acuza că nu au fost aleşi legal, şefii CJ - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - au anunţat luni, în conferinţă de presă, că vor renunţa la acţiunea pe care au intentat-o împotriva liberalilor pe motiv că le blochează "abuziv" proiectele.

"A fost un an şi două luni în care am avut amprenta acestui proces în şedinţele Consiliului Judeţean. Ni se spunea «veţi vedea că vom câştiga», ni s-a zis că ne întâlnim în 29 septembrie şi va fi o altă gândire. Cred că aceste lucruri trebuie să le punem la o parte. Noi demonstrăm acum că suntem gentlemeni şi retragem procesul. Dar cât timp va mai trebui să înţelegem că rezultatul a fost 18 versus 17?", declama Pásztor. Fără efect...

Circ pe bandă rulantă

Profitând de raportul egal de 17 la 17 consilieri între putere şi opoziţie, liberalii au refuzat să-l valideze pe PSD-istul Adrian Szatmari în locul ex-preferatei şefului PSD Bihor, Ana Maria Tiron, dată afară din partid, iar decizia s-a "răzbunat" inclusiv pe proiectul privind salarizarea angajaţilor, în condiţiile în care veniturile au fost mărite doar pentru lunile iulie şi august. Atât şedinţa de marţi, unde liberalii au refuzat să voteze ordinea de zi cu validarea lui Szatmari, cât şi celelalte 3 care au urmat, au fost convocate degeaba.

Deşi aleşii au găsit pe masă o informare din partea Prefecturii cum că validarea înlocuitorului lui Tiron nu ar trebui să fie afectată de faptul că aceasta a contestat Ordinul prefectului prin care i-a fost luat scaunul, şi ca atare, consilierii erau liberi să-i numească înlocuitor, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a transmis reprezentanţilor puterii că, dacă doresc aprobarea noilor salarii, preluarea terenului pentru un centru de prim-ajutor în zona montană şi diminuarea co-finanţării proiectului Drumul Apuseni, să propună o ordine de zi care să nu conţină validarea lui Szatmari. Iritaţi, şefii CJ au refuzat, astfel că ordinea de zi n-a fost votată, deci şedinţa nu s-a mai ţinut, fiind convocată una "de îndată", unde liberalii nu s-au prezentat.

Miercuri dimineaţă povestea s-a repetat, iar apoi nu a mai contat că pentru după amiază şefii CJ au convocat o nouă şedinţă, pe placul PNL-iştilor, fără înlocuirea buclucaşă pe ordinea de zi...

Motive şi motive

Cum liberalii nu au mers nici la a patra şedinţă, mai mulţi angajaţi s-au dus în sala de şedinţe afişând mesajul sarcastic "Mulţumim PNL!", liderul de sindicat, Judit Kiss, declarând presei că oamenii sunt "agitaţi" că nu-şi vor primi salariile pe 7 octombrie.

"Am discutat cu conducerea şi le-am spus variantele mele. Una este să se dea o Dispoziţie a preşedintelui prin care să se dea salariile pe luna asta, iar alta să se discute la nivel de Prefectură despre ce se face în cazul acesta, fiindcă nu există precedent", a spus Judit Kiss, adăugând că Pásztor trebuie să-şi asume rezolvarea situaţiei. "Ca preşedinte, eu mi-aş asuma acest risc să dau salariile oamenilor. Nu e vorba de 150-160 de angajaţi, ci de peste 3.000 de angajaţi, care au familii", a spus sindicalista.

Cum o nouă şedinţă - a şaptea - a eşuat, Pásztor şi Mang au promis că vor căuta variante de sancţionare a aleşilor PNL. Doar vicepreşedintele Bodea a surprins anunţând că îşi va dona indemnizaţia (14.500 lei brut lunar) - "unui centru de la Dumbrava". Bodea a acuzat şi boicotul PNL: "Efectiv ne batem joc de bihoreni, acest lucru nu este permis".

Cojones şi dramoleta

Întrebaţi despre motivele boicotului, liberalii au avut pe parcursul săptămânii explicaţii nu foarte convingătoare. "De fiecare dată, sub pretextul urgenţelor, se introduc pe ordinea de zi tot felul de proiecte. Validările se fac în şedinţe ordinare. Nu ştiu de unde atâta grabă", a declarat liderul grupului, Ionel Avrigeanu, spunând că în următoarea şedinţă ordinară liberalii vor fi prezenţi şi vor vota.

Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din Consiliul JudețeanJoi, Avrigeanu (foto) a dat explicaţii şi într-o conferinţă de presă, spunând că şefii CJ  "joacă într-o dramoletă ieftină" dând vina pe opoziţie pentru propriile "bâlbâieli", şi a explicat că, în condiţiile în care PSD-UDMR-ALDE nu are două treimi din mandate, reprezentanţii alianţei trebuie să găsească modalităţi concrete de a colabora cu opoziţia, nu doar să mimeze. Concret, să-i convingă pe consilierii PNL să-i sprijine! "Când îţi asumi conducerea judeţului, trebuie să te asiguri că poţi să faci asta. A veni în fiecare şedinţă şi a spune că opoziţia e rea, că te obstrucţionează, e cea mai jalnică metodă de a-ţi ascunde eşecurile", a spus Avrigeanu, precizând că PNL nu-şi doreşte alegeri anticipate, ci soluţii viabile de colaborare în CJ. "Avem un judeţ cu o conducere care din lipsă de idei a ales cea mai ieftină variantă, aceea de a nu ajunge la o înţelegere cu opoziţia. Noi nu ne-am băgat peste proiectele lor, dar am cerut să fim ascultaţi când se împart anumite cote pentru primari, căci nu la ei ajung banii, ci la cetăţenii bihoreni de acolo", a spus Avrigeanu.

PNL-istul a susţinut că "există bază legală" pentru acordarea salariilor, printr-o Dispoziţie a preşedintelui, pe care ulterior consilierii o validează prin vot. "Dispoziţia este o chestiune tranzitorie, până apare o hotărâre de CJ şi o validează. Şi se poate face, dar pentru asta trebuie să ai cojones, să ai sânge şi curaj. Domnul Pásztor nu are. Se teme că nu-i va fi validată? Noi o să o validăm", a spus Avrigeanu, fiind completat de deputatul Gavrilă Ghilea, care a sugerat că, în cazul în care nu poate rezolva problema, Pásztor ar putea demisiona.

"Cei trei lideri ai CJ ne-au acuzat de mai bine de un an că blocăm proiectele judeţului, că nu pot depune proiectele europene. Toate proiectele pe care şi-au dorit să le depună, le-au depus. Nu există niciun proiect blocat", a punctat Avrigeanu.

"Care-i preţul?"

Declaraţiile au stârnit reacţia deputatului UDMR Szabo Odon, care vineri i-a acuzat pe liberali de lipsă de responsabilitate pentru că au refuzat să voteze noile grile de salarizare, iar despre Avrigeanu a spus că "a coborât discursul politic foarte jos". "Domnul Avrigeanu ştie că nu se pot da salarii în acest fel, dar aruncă cu vorbe", a spus Szabo.

În opinia lui, deşi în public fac declaraţii moralizatoare, în realitate liberalii duc o luptă politică murdară, umblând "după trădători", şi a susţinut că liberalii au preţul lor, doar că nu vor să-l spună pe şleau: "A venit domnul Avrigeanu ieri să spună pe ocolite că «dacă ne dau bani la primari votăm cu ei». Ce-i asta?".

Compromis

Până la urmă, o soluţie de compromis a fost găsită. Vineri, în ziua de leafă, purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, a anunţat că angajaţii din aparatul propriu al instituţiei îşi pot lua o parte din salariile pe septembrie, câte 1.000 lei, sub forma unor avansuri, ceea ce mulţi au şi făcut.

Reprezentanţii CJ nu au dat, însă, lămuriri despre salariile angajaţilor din instituţiile subordonate, iar contactat de BIHOREANUL Simon a spus că acestea au personalitate juridică proprie şi că se încearcă şi pentru ele "găsirea unor soluţii intermediare". Care or fi rămâne de văzut. Cum rămâne de văzut şi unde se va opri boicotul "fără număr" al liberalilor...


UN NOU PROCES
"Să fie obligaţi"

Alexandru Szatmari, consilier județean al PSD BihorMiercurea trecută, PSD-istul Adrian Szatmari (foto) a dat în judecată atât CJ, cât şi pe cei 17 consilieri liberali, cerând Tribunalului Bihor să-i oblige "să facă validarea în funcţie". Acţiunea se află în procedură prealabilă, instanţa analizând dacă solicitarea îndeplineşte cerinţele legale. "CJ a trecut pe ordinea de zi în mai multe rânduri validarea, dar consilierii liberali nu au votat-o. E dreptul dlui Szatmari să se adreseze Justiţiei", spune şeful PSD Bihor, Ioan Mang.

De cealaltă parte, liderul grupului PNL e convins că acţiunea va fi respinsă. "Nu are niciun fundament să ne acţioneze în instanţă", a replicat Ionel Avrigeanu.