Unul din 10 copii din România nu s-a spălat niciodată pe dinţi, mai puţin de 1% dintre femeile din mediul rural îşi fac control ginecologic periodic, prevalenţa cancerului de col uterin este cea mai mare din Europa, iar tratamentele moderne nu sunt accesibile pentru 40% din populaţia ţării...

Sunt doar câteva dintre aspectele îngrijorătoare care au determinat lansarea unui program inedit - "Caravana cu medici" - prin care mii de oameni de la ţară beneficiază de consultaţii şi ecografii gratuite, chiar în satele lor. Iniţiat în Bucureşti, programul s-a extins şi în Cluj, datorită unui tânăr medic orădean, care vrea să-l aducă şi în judeţul natal.

Fotbalist convertit

Răzvan Tirpe s-a născut în Oradea, dar a devenit clujean încă de la 16 ani, când s-a transferat, ca fotbalist, la clubul Universitatea Cluj, iar ca elev la unul dintre cele mai bune licee din inima Ardealului, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. Deşi selecţionat inclusiv în lotul de juniori al Naţionalei României, Răzvan a renunţat la fotbal după Bacalaureat. "Am zis că nu mai vreau şi nu mai pot. La noi e vai şi-amar în lumea fotbalului".

Iniţial s-a înscris la Facultatea de Sport, dar în câteva săptămâni şi-a dat seama că nu era de el. "Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar învăţasem prea mult ca să fac asta", mărturiseşte tânărul. În şcoală, deşi a studiat la profil uman, i-au plăcut mereu biologia şi chimia, aşa că după o lungă evaluare a dat admitere la Medicină. "Se spune că medicina este vocaţie, nu doar o meserie. Eu în asta m-am regăsit. Nu mă văd făcând altceva. Mereu am fost tipul de om altruist. Şi la fotbal eram printre cei care motivau, ajutau...", spune el.

Sate uitate

Acum, la 27 de ani, Răzvan este medic rezident în Radiologie şi Imagistică la Spitalul Judeţean din Cluj. "Sunt pasionat de radiologia intervenţională, care la noi se face deocamdată prea puţin. E o procedură minim invazivă prin care radiologul se foloseşte de un cateter pentru a îndepărta tumori sau pentru a pune stenturi, fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală cu bisturiu. În alte ţări metoda este des utilizată pentru tot mai multe patologii", explică tânărul medic.

Deşi la început de carieră, Răzvan a vrut să facă şi mai mult. La o conferinţă medicală desfăşurată în Cluj a aflat despre programul "Caravana cu medici" lansat în 2015 la Bucureşti, al cărui scop e să ofere servicii medicale în mediul rural, unde acestea sunt precare.

O recentă statistică a Ministerului Sănătăţii arată că sistemul sanitar public cuprinde 59.000 unităţi, din care doar 11.000 se află în mediul rural. În plus, în aceste zone conceptul de prevenţie este aproape inexistent. "Şi în Cluj sunt oameni care ajung la medic doar când îi doare ceva. La sate e şi mai rău. Nu sunt bani, nu sunt condiţii, iar oamenii îşi descoperă afecţiunile de multe ori prea târziu", spune Răzvan.

La nivel naţional, "Caravana cu medici" a ajuns în 26 de localităţi izolate din mediul rural, în special în sudul ţării şi în Moldova, după ce în Iaşi s-a înfiinţat o filială regională.

Caravană vitală

Cum a aflat despre program, Răzvan a luat legătura cu iniţiatorii şi s-a arătat dispus să pună bazele unui centru regional şi la Cluj. "Suntem patru membri şi colaborăm cu alţi medici, rezidenţi şi studenţi voluntari. Sunt oameni care vor să facă mai mult, vor să ajute". După multe pregătiri, prima ieşire a "Caravanei" în Ardeal a avut loc pe 30 septembrie, într-o zi de sâmbătă, în comuna Ţaga, la circa 60 km de Cluj.

Din echipa "de intervenţie" au făcut parte opt studenţi şi rezidenţi, doi radiologi şi doi ginecologi, care şi-au axat misiunea pe "Sănătatea femeii". O şcoală recent reabilitată din comună a fost transformată temporar într-o clinică unde s-au făcut ecografii la sân, controale ginecologice şi teste Babeş-Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. "Cancerul la sân face ravagii în România în categoria de vârstă 20-50 ani. Descoperirea la timp a afecţiunii poate salva vieţi", arată tânărul doctor.

Pregătiţi să facă bine 

Cu sprijinul sponsorilor - Fundaţia Vodafone România, Synevo, Avon şi Bayer - medicii şi studenţii s-au deplasat în comuna clujeană cu două ecografe portabile, un scaun ginecologic şi consumabile. "Par nişte echipamente banale, dar un ecograf ajunge şi la 50.000 euro. De multe ori nici în spitalele mari nu sunt destule", zice Răzvan.

Acţiunea a fost un succes, într-o singură zi fiind consultate 51 de paciente care, deşi au avut emoţii, s-au bucurat că primeau gratuit consultaţii ce se pot dovedi vitale. "Este un număr foarte mare de consultaţii, având în vedere că femeile, mai ales cele de la ţară şi mai ales cele în vârstă, mai degrabă preferă să se îmbolnăvească decât să se dezbrace în faţa unui medic".

Detaliu important, toţi studenţii şi medicii implicaţi în "Caravana cu medici" au făcut-o voluntar, fără niciun fel de plată, ba - mai mult - şi-au folosit maşinile proprii ca să ajungă la paciente.

Popas în Bihor

Odată pornită, "Caravana cu medici" îşi continuă misiunea, iar săptămâna aceasta, pe 21 octombrie, va ajunge şi în Bihor. Comuna aleasă a fost Sînmartin, deoarece găsirea unor spaţii adecvate în satele mai izolate s-a dovedit dificilă. "Avem nevoie de nişte condiţii materiale de bază şi, ca atare, de sprijinul primăriilor. Ne trebuie o clădire, dispensar sau şcoală, ce-o fi, cu mai multe încăperi curate, precum şi paturi sau măcar saltele. Intimitatea pacienţilor trebuie respectată, iar consultaţiile să se facă în condiţii decente", spune Răzvan.

Aşadar, consultaţiile se vor face, sâmbătă, în câteva săli ale Primăriei Sînmartin, începând cu ora 9. Caravana va oferi tot consultaţii la sân şi ginecologice gratuite, tematica fiind aceeaşi ca la Cluj, "Sănătatea femeii", dar pe viitor medicii vor reveni şi cu altele. "Vom mai veni şi cu caravane extinse pe mai multe patologii, pe afecţiuni cardiovasculare, pe radiologie, dermatologie şi altele. Atunci, vom avea nevoie de medici din mai multe specializări care să ne ajute, inclusiv din Oradea".

Cum la Cluj a primit deja destule oferte din partea celor gata să muncească voluntar, tânărul e convins că şi doctorii şi studenţii orădenii se vor implica pe măsură. Mai ales ştiind că gestul lor ar putea însemna mai multă sănătate pentru semenii lor...


CARAVANA PREMIATĂ
Peste 3.500 de beneficiari

Asociaţia "Caravana cu medici" este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 2014 de cinci medici rezidenţi, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite în zonele rurale dezavantajate socio-economic. Înainte de înfiinţarea filialei de la Cluj, caravana a ajuns în judeţele Satu Mare, Mureş, Iaşi, Vaslui, Constanţa, Argeş, Iaşi, Prahova, Tulcea, Bacău şi Buzău, oferind consultaţii pentru mai mult de 3.500 de persoane.

În urma acestora, afecţiunile cel mai des diagnosticate au fost cele cardiovasculare, peste 46% dintre pacienţi suferind de hipertensiune arterială şi complicaţii ale acesteia, precum şi infecţiile cronice cu virusuri hepatice B şi C. Anul acesta, "Caravana cu medici" a câştigat premiul pentru cel mai bun proiect din Sănătate la Gala Societăţii Civile.