De o jumătate de an Poliţia încearcă să descurce iţele afacerilor firmei orădene Personalvermitlung SRL, recrutor de forţă de muncă pentru "export", împotriva căreia s-au strâns o mulţime de reclamaţii.

Oamenii se plâng că au plătit diverse sume pentru un serviciu în Germania ori Austria, primind însă doar promisiuni, iar când şi-au cerut banii au fost trimişi la plimbare de administratorul firmei.

Taxă pe credulitate

Când a ajuns la sediul Personalvermitlung, orădeanca Dana Lucaciu a crezut că-i surâde norocul. O impresiona chiar şi numele nemţesc al firmei, care în traducere înseamnă "recrutare de personal". "Primăvara asta, în aprilie, mi-au spus că în trei săptămâni pot pleca la Dusseldorf, în Germania, să lucrez în agricultură ori într-o fabrică. Am plătit 400 de lei şi, după ce am semnat un contract de mediere, cei de la firmă mi-au zis că mă caută ei când îmi găsesc de lucru".

Fiindcă n-a sunat-o nimeni, după o lună femeia s-a întors să întrebe ce se întâmplă. Degeaba. A primit doar o amânare de două săptămâni. Apoi încă una şi încă una. "I-am mai căutat de trei-patru ori şi de fiecare dată mă minţeau, ba că nu-s traduse actele, ba că n-au ofertă pentru mine, ba că-s pe o listă de aşteptare", zice Dana Lucaciu.

Lămurită, luna aceasta femeia şi-a cerut banii înapoi. "Administratorul, un bărbat pe nume Mitruţiu, a zis că nu-mi dă nimic, pentru că încă nu mi-a expirat contractul", spune orădeanca. Aşa că s-a dus aţă la ITM şi la Poliţie. "Chiar dacă nu-mi mai văd banii, măcar să n-o păţească şi alţii", îşi motivează ea gestul.

Profit garantat

Personalvermittlung SRL funcţionează din vara anului trecut, fiind acreditată de Ministerul Muncii să recruteze şi să plaseze forţă de muncă în străinătate. Firma a fost înfiinţată în Oradea, pe starda Iuliu Maniu 31, de două asociate provenite din Arad, Lucia Paiu, 56 de ani, domiciliată în prezent în Viena, şi Nagy Ines Edith, 34 de ani, administrator fiind numit un tânăr de 29 de ani, născut tot în Arad, pe nume Cristian Marcel Mitruţiu.

Clienţii şi-i găseşte pe internet, cu anunţuri de genul "Recrutăm urgent". Apoi, la telefon, reprezentanţii firmei promit marea cu sarea, îndemnându-i pe curioşi: "Veniţi repede". La întâlnirea faţă în faţă, cursa e deja pregătită. Oamenilor li se spune că pentru a fi trimişi la lucru trebuie să încheie un contract de mediere şi să plătească 95 de euro (aproximativ 400 de lei), urmând ca alţi 205 euro să-i achite "la semnarea contractului cu angajatorul străin".

Clienţilor li se induce astfel siguranţa rezolvării unui loc de muncă. În realitate, însă, SRL-ul se obligă doar să "prelucreze" dosarul clientului pentru că, aşa cum îi spune şi numele, contractul de mediere e unul de mijlocire, în niciun caz o garanţie pentru obţinerea unui job. Lucru de care clienţii nu se prind. Dacă în opt luni, cât e valabil contractul, aceştia nu primesc nicio ofertă, pot cere firmei doar o mică parte din banii daţi. Înainte de trecerea celor opt luni pot pretinde doar 10% din taxă, iar după opt luni 20%, pe baza unei cereri depuse la sediul firmei.

Majoritatea celor care au crezut în promisiuni nu au primit însă nicio ofertă de muncă, şi nici n-au mai văzut vreun leu din banii achitaţi. Sumele fiind mici, reprezentanţii firmei au mizat că nimeni nu va face scandal pentru câteva sute de lei. Aşa că, fără a face eforturi reale pentru a le găsi oamenilor de lucru, afaceriştii îşi garantează din start 80%-90% din taxele încasate la semnarea contractelor, nefăcând apoi decât cel mult nişte hârtii.

Ţepe în toată ţara

Firma a găsit creduli şi dincolo de graniţele Bihorului. Soţii Maria şi Elisei Colhon din Miercurea Sibiului au contactat Personalvermittlung anul trecut în august. "Ne-au zis să ajungem repede că mai au două joburi în Germania. Am plătit, am semnat contractele şi trei luni am aşteptat degeaba. Îi sunam, dar răspundea robotul. În decembrie ne-au amânat pentru la primăvară. În mai ni s-a spus că au expirat contractele, iar termenul e depăşit şi nu mai primim niciun ban înapoi", spune femeia.

Pe lângă cei care au reclamat firma la Poliţie şi ITM (în total 35 de persoane), alţi clienţi se plâng pe forumuri, cum e cel de la adresa http://consilierjuridicgermanoroman.com/pagina-cititorilor/tzepe-si-tzepuiti/. "«Aşteaptă!» - asta e Personalvermittlung", scrie un anume Anto. O altă clientă, Denisa, a iniţiat o coaliţie a nemulţumiţilor: "Să depunem toţi sesizări la ITM, la OPC şi la Poliţie, să ne recuperăm măcar o parte din bani!". "Din iulie 2011 tot aştept şi nici nu mai pot lua legătura cu nenorociţii", se plânge şi Tomas Ştefan.

06 Nicolae Hodut.jpgDoar amendă

Şeful ITM Bihor, Nicolae Hoduţ, spune că firma e în atenţia Inspecţiei Muncii după ce mai multe persoane au depus plângeri. "Cel mai mult iese în evidenţă faptul că firma nu a finalizat niciun contract, n-a trimis oameni la muncă, adică nu şi-a onorat obligaţia principală pentru care încasa bani. După verificările făcute la sediul firmei, am constatat şi că lipsesc anumite clauze esenţiale din contractele de mediere, precum informarea clienţilor privind condiţiile de salarizare, de cazare, de masă şi de transport pe care trebuie să le asigure angajatorul", zice Hoduţ.

Ca atare, ITM a amendat firma pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, deşi - culmea ironiei - clienţii nici nu au ajuns peste hotare.

Anchetat pentru escrocherie

La rându-i, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Bihor îl anchetează pe administratorul firmei pentru înşelăciune, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. "Avem peste 20 de reclamaţii ale unor persoane care susţin că au plătit ca să fie trimişi la muncă în străinătate, dar nu au beneficiat de niciun serviciu", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei, inspectorul principal Alina Dinu.

Deocamdată, cercetările sunt în desfăşurare, dar Poliţia a descoperit că din vara anului trecut firma a încheiat aproape 700 de contracte, încasând sume între 400 şi 500 de lei pentru fiecare "dosar", însă în doar 15 cazuri şi-a trimis clienţii la muncă în străinătate. În rest, a aşteptat expirarea contractelor, ca să rămână cu procentajul de 80-90% din sumele încasate de la clienţii amăgiţi cu promisiunea unor locuri de muncă "afară".

06 Cristian Mitrutiu.jpgTupeu de tupeu

Pe de altă parte, cum era de aşteptat, administratorul firmei, Cristian Marcel Mitruţiu (foto), susţine că nici nu a promis nimănui că garantează găsirea unor locuri de muncă. "Clienţii plătesc pentru procesarea dosarelor, iar noi facem demersuri pentru obţinerea unui contract individual de muncă pe lângă parteneri ai noştri din Germania şi Austria. Dacă aceştia acceptă dosarul unui client, bine, dacă nu, nu. Nu ne-am obligat să-i trimitem efectiv la lucru", zice Mitruţiu, recunoscând, practic, că ia banii clienţilor indiferent dacă le asigură un serviciu sau nu.

Rămâne de văzut, însă, dacă la fel de sigur va rămâne pe sine şi după ce va fi luat la întrebări de oamenii legii, mai puţin dispuşi să tolereze o înşelăciune doar pentru că dimensiunea faptei o aseamănă, mai degrabă, cu o găinărie. E drept, una repetată de sute de ori, pe principiul că ban cu ban se face leul gros...


FĂRĂ TAXE, FĂRĂ COMISION
Simplu, sigur, gratis

06 Daciana Nica.jpgDeşi în ţară activează numeroase firme de recrutare a forţei de muncă, puţini români ştiu că pot pleca la lucru în străinătate şi prin AJOFM, instituţie parteneră a reţelei EURES, care facilitează libera circulaţie pe piaţa muncii în Europa. Pe siteul www.eures.anofm.ro oricine poate alege din oferta de posturi vacante în 31 de ţări. Spre deosebire de firmele private, EURES nu percepe nicio taxă, iar reţeaua îi pune pe doritori în legătură directă cu angajatorii străini. "Oferim inclusiv consiliere oricui pentru a-şi căuta un loc de muncă în UE. Prin noi se pleacă la sigur", spune Daciana Nica (foto), director adjunct al AJOFM Bihor.