Relaţia dintre premierul Mihai Tudose şi şeful PSD, Liviu Dragnea, nu este tocmai roz. Într-o discuţie avută marţi după amiază, premierul Mihai Tudose i-a pus condiţii preşedintelui PSD: dacă nu se va face remanierea miniştrilor cu probleme, premierul a ameninţat că demisionează şi astfel va pleca cu tot guvernul, după cum scrie Digi24.ro.

Şedinţa informală de la sediul PSD a durat două ore şi jumătate şi la ea au luat parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, vicepremierul Marcel Ciolacu, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu. În cadrul acesteia, premierul şi Dragnea au discutat despre relaţia dintre partid şi Guvern.

Citând surse din PSD, Digi24.ro scrie că premierul i-ar fi spus lui Dragnea că Guvernul este politic, dar e nevoie de independenţă de decizie. Membrii Executivului se vor consulta în continuare cu partidul, dar atunci când consideră că nu trebuie să-şi asume răspunderea pe anumite proiecte trebuie să fie lăsaţi să facă acest lucru.

În contextul în care luni seară, la Antena 3, vorbea despre remanierea a cinci miniștri, Digi 24 arată că, în cadrul întâlnirii de marți, premierul a prezentat o listă cu patru miniştri care trebuie să plece din Guvern. Este vorba despre vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Dacă primii trei au probleme în justiţie, în ceea ce-l priveşte pe Răzvan Cuc, premierul nu este mulţumit de activitatea acestuia. Mai mulţi lideri social-democraţi i-au cerut premierului să nu demisioneze şi să nu rişte ca PSD să intre în opoziţie.

Presa centrală a speculat, marţi, că pe lista indezirabililor s-ar număra şi ministrul bihorean al Sănătăţii, Florian Bodog, acuzat că a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Ştiinţe Economice, și aflat în dizgrația premierului, după criza vaccinurilor. De altfel, premierul l-a admonestat pe PSD-istul bihorean ori de câte ori a avut ocazia, în ședințe de guvern.

Lista remaniaţilor a fost stabilită în cadrul întrevederii, însă atât Tudose cât şi Dragnea au refuzat să vorbească despre asta.

"Am stabilit împreună lista cu miniştrii care vor fi remaniaţi, nu vă spunem acum numele. S-a stabilit ca decizia finala sa fie luata la CEx, joi după - amiază, pe următoarele direcţii: raporturile dintre Guvern şi partid plecând de la premiza că Guvernul este politic. Lucrurile trebuie clarificate. Stabilim împreună zona de remanieri şi remaniabili, nu va spunem acum, după sedinta CEx", a zis Tudose, potrivit ziare.com.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că întâlnirea cu premierul Mihai Tudose a fost "destul de lămuritoare", "bună" şi "necesară". "Primul ministru ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă implementarea programului de guvernare şi eu cred că argumentele prezentate astăzi, la această întâlnire informală, dacă vor fi prezentate şi în CEx, din punctul meu de vedere nu vor putea fi probleme", a declarat Dragnea.

Fără să intre în detalii, liderul PSD a mai spus că s-au discutat şi alte subiecte, cum ar fi proiectul de buget pe 2018, care este "un buget bun, echilibrat", dar şi "alte măsuri financiare". Discuţia despre "alte măsuri financiare" ar putea fi însă în contextul în care premierul Mihai Tudose a precizat, luni seara, că doreşte modificarea măsurii plăţii defalcate a TVA (split TVA), astfel încât aceasta să se aplice doar firmelor de stat "în insolvenţă sau în faliment".

Înainte de întrevederea cu şeful său de partid, premierul Tudose a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Chestionat pe acastă temă, Tudose a precizat, în treacăt, că a vrut să afle dacă şeful statului "este dispus săptămâna aceasta pentru a semna actele" (actele privind remanierea, probabil - n.r.) şi despre situaţia de la Varna.