Fără magazine cu haine uzate, case de amanet, săli de păcănele, service-uri şi spălătorii auto, cu toate localurile deschise până seara şi fără spaţii comerciale goale. Aşa vrea primarul Ilie Bolojan să devină centrul oraşului. Proiectul unui regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, care cuprinde noi obligaţii pentru deţinătorii spaţiilor comerciale aflate la parterul clădirilor centrale, a fost supus dezbaterii publice. Cei vizaţi de schimbări încă nu s-au dezmeticit şi nu ştiu clar ce vor face...

Centru mai atractiv

La începutul lunii trecute, primarul Bolojan a anunţat că vrea să schimbe regulile din centrul istoric, astfel încât localnicii şi turiştii să nu se mai plimbe pe lângă spaţii goale. „La sfârşit de săptămână, centrul oraşului are prea puţini pietoni. Avem nevoie de un centru mai atractiv. Trebuie să existe o combinaţie de spaţii care atrag vizitatorii şi orădenii, lucru care se întâmplă mai greu cu case de amanet şi magazine de haine second-hand”, a explicat edilul.

Propunerea de regulament a fost publicată zilele trecute pe site-ul Primăriei şi prezintă atât noile norme, cât şi perimetrul în care se vor aplica. Sunt vizate toate spaţiile comerciale aflate la parterul imobilelor cu front pe tronsonul pietonal al străzii Republicii (de la magazinul Crişul până la intersecţia cu strada Iosif Vulcan), în Piaţa Ferdinand şi în Piaţa Unirii, respectiv pe străzile Iosif Vulcan (între str. Republicii - Piaţa Ferdinand), Madach Imre, Patrioţilor, Moscovei (între Republicii - Patrioţilor), Vasile Alecsandri şi Independenţei (între Piaţa Unirii şi Piaţa 1 Decembrie).

Nu foloseşti, plăteşti...

În toate aceste spaţii orarul de funcţionare va trebui să fie acelaşi: între orele 10 şi 21 din 15 aprilie până pe 15 octombrie, iar în cealaltă jumătate de an între orele 10 şi 19. Acest orar minim se va aplica gradual, de la 1 ianuarie 2018 pentru unităţile de alimentaţie publică, de la 1 iunie pentru unităţile de comerţ şi servicii, iar din 1 ianuarie 2020 pentru orice operator economic.

Firmele care nu vor respecta regula vor putea fi amendate de Poliţia Locală cu sume între 200 şi 600 de lei. Cei care nu se vor conforma nici după ce au fost amendaţi, vor avea activitatea suspendată. Cele mai afectate vor fi unităţile bancare, care acum se închid mult mai devreme şi care, dacă nu vor fi de acord, nu vor avea de ales decât să se mute.

Acelaşi regulament prevede supraimpozitarea spaţiilor comerciale nefolosite, respectiv a terenurilor goale. Mai precis, Primăria va majora cu 50% impozitul pe teren şi clădiri în toate cazurile în care nu se găzduiesc activităţi economice mai mult de 30 de zile calendaristice, cu excepţia celor în care se fac lucrări de renovare autorizate, precum şi pentru toate terenurile construibile, dar fără imobile edificate. Aşadar, proprietarul unui spaţiu gol de pe Republicii fie va lăsa din nivelul chiriei ca să-şi găsească locatari, fie va plăti mai mult la bugetul oraşului...

Interzis!

Regulamentul stabileşte şi ce fel de afaceri pot funcţiona în centrul istoric. Pe străzile enumerate nu vor mai putea funcţiona case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service-uri și spălătorii auto, deoarece nicio astfel de afacere nu va mai primi autorizaţie de funcţionare de la Primărie.

Şi această măsură se va aplica gradual: de la 1 ianuarie 2018 vor fi interzise service-urile şi spălătoriile de maşini, iar de la 1 ianuarie 2019 celelalte activităţi. Sancţiunile pentru cei care nu respectă prevederea le va da tot Poliţia Locală, fiind aceleaşi ca în cazul orarului minim de funcţionare, adică amenzi între 200 şi 600 de lei, iar ulterior suspendarea activităţii.

În analiză

Orădenii vizaţi de aceste schimbări încă le „rumegă”. „Mă gândesc ce voi face. Ideea nu-i rea, dar poate era mai bine ca Primăria să se consulte întâi cu noi, cei vizaţi. Nici mie nu-mi convine să am spaţiul gol, dar pur şi simplu nu găsesc chiriaşi”, zice proprietarul unui imobil de pe Corso, garantând că ar fi dispus să lase din chirie. Nici cei care au afaceri nu sunt bine documentaţi. „Nici n-am ştiut de aceste propuneri. Dacă aşa va fi, vom reloca magazinul, asta e”, spune Florina Şuta, managerul Textile House, un magazin cu haine second-hand din strada Independenţei.

Care va fi forma finală a regulamentului rămâne de văzut. Pe 21 septembrie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei va avea loc dezbaterea publică a noilor reguli, iar până atunci cei interesaţi pot transmite municipalităţii propuneri scrise, pe adresa primarie@oradea.ro. Cine ştie, poate ideile lor sunt şi mai bune...


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre propunerea Primăriei de a interzice în centrul istoric magazinele second-hand, casele de amanet, jocurile de noroc şi spălătoriile auto?

Mi se pare o propunere foarte bună. Ar mai trebui să ceară Primăria să se deschidă magazine cu produse fabricate în România, nu cu chinezării.

Maria Filip

Eu cred că prima oară ar trebui Primăria să rezolve problema spaţiilor goale şi mizerabile. Cele două magazine second-hand din centru arată bine.

Daniel Bodea

În Bucureşti, în centrul vechi, sunt doar terase şi baruri, iar pe pietonală doar marile firme. Deci, se poate. Nu e nicio tragedie.

Ionuţ Ruge

Întâi să se preocupe să fie locuri de parcare, mai puţine şantiere, mai puţini cerşetori. Nu poţi bea o cafea în tihnă, din cauza cerşetorilor.

Ana Maria Goga

Cred că este o decizie corectă. Oradea s-a dezvoltat frumos în ultimii ani, eu am încredere în investiţiile şi planurile primarului Bolojan.

Elena Bolocan

Era şi timpul. Mai demult, pe centru erau doar magazinele cu stofe, confecţii şi încălţăminte de calitate, bijuterii... Suntem săraci, dar nici chiar aşa!

Aniko Kovacs