Vreme de mai bine de două luni, de la izbucnirea crizei sanitare, în judeţul Bihor nu a fost contaminat cu coronavirus niciun medic, dar numai până la revenirea membrilor misiunii umanitare care a ajutat la tratarea bolnavilor în Republica Moldova.

În cazul a trei medici şi al unui pompier care au făcut parte din echipa de voluntari rezultatele testărilor au indicat că sunt Covid pozitivi, astfel că au intrat în izolare cu toţii. 

Corona din Moldova

Nu unul, ci patru din cei şapte orădeni care au făcut parte din delegaţia românească de 42 cadre medico-sanitare revenită din Republica Moldova în cursul zilei de sâmbătă sunt Covid pozitivi, au informat duminică dimineaţă sursele BIHOREANULUI.

"Au fost retestaţi toţi cei şapte colegi care au participat la misiunea umanitară, iar în cazul a patru dintre ei rezultatele au indicat infectarea cu coronavirus", spun sursele.

Iniţial, doar unul singur din cei şapte medici orădeni fusese confirmat Covid pozitiv, în urma unei testări făcute la Chişinău, motiv pentru care a şi fost retrimis în ţară cu o zi mai devreme decât ceilalţi colegi.

Duminică dimineaţă, însă, au fost eliberate şi rezultatele testărilor făcute la intrarea în ţară prin vama Albiţa, care au indicat că încă trei orădeni sunt infectaţi cu coronavirus. În total, aşadar, este vorba despre patru persoane, din care trei sunt medici, iar unul pompier, adică şoferul care a condus microbuzul ISU din Oradea la Chişinău şi înapoi.

Fără regrete

Toţi cei şapte membri ai echipei de voluntari au rămas în izolare, într-un hotel anume închiriat de Primăria Oradea pentru cadrele medicale implicate în lupta anti-Covid.

"Nu au fost internaţi în spital deoarece toţi cei patru confirmaţi cu coronavirus sunt asimptomatici. De altfel, toţi se simt bine şi vor fi monitorizaţi de colegi", a mai explicat sursa BIHOREANULUI. "Niciunul nu este speriat şi toţi au sentimentul datoriei îndeplinite, chiar dacă s-au infectat", a adăugat sursa.

Potrivit acesteia, din întreaga delegaţie română care a lucrat în Republica Moldova s-au infectat cei patru urgentişti orădeni, câţiva colegi ai lor din Târgu Mureş şi din Arad, precum şi conducerea delegaţiei, din Bucureşti.