Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă a trecut, joi, în Parlamentul României, după ore de dezbateri şi o sesiune tensionată de vot, în care liderii PSD-işti au urmărit cu ochi de vultur mişcările colegilor lor, ca nu cumva să trădeze vreunul. Va urma constituirea unui nou guvern.

La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi 399 de deputaţi şi senatori prezenţi. Din aceştia şi-au exprimat voturile 245 de aleşi, din care 3 voturi au fost anulate. 

Din totalul voturilor valabil exprimate, adică din 242 de voturi, 238 au fost "pentru" moţiunea de cenzură, deci pentru demiterea Guvernului Dăncilă. 4 parlamentari au votat împotrivă. Majoritatea senatorilor şi deputaţilor PSD nu şi-au exprimat votul. 

Orban: Am oprit PSD

"Se încheie o perioadă de ură şi de divizare, începe o perioadă de construcţie, de modernizare, în care Guvernul va fi readus în serviciul cetăţeanului, în care fiecare cetăţean român poate să aspire cu legitimitate la îndeplinirea tuturor drepturilor şi libertăţilor sale. În sfârşit am oprit PSD să facă rău României", a declarat după aflarea rezultatelor preşedintele PNL Ludovic Orban.

Liderul PNL s-a ferit să spună concis că va fi liderul unui nou guvern. "Orice declaraţie legată de ceea ce se va întâmpla de acum înainte o vom face după reuniunea biroului politic. Se ştie foarte bine că în cazul în care vom fi chemaţi să formăm guvernul, propunerea PNL este în persoana preşedintelui PNL, adică în persoana mea. Am lucrat foarte mult la programul de guvernare, la atragerea de specialişti", a afirmat acesta.

Dăncilă merge mai departe

După ce a fost demisă, Viorica Dăncilă a declarat că îşi doreşte formarea unui nou guvern şi că merge înainte cu candidatura la prezidenţiale.

"După cum aţi văzut moţiunea a trecut. Toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune. Au fost şi colegi care au trădat. Nu este o problemă. Plecăm cu datoria împlinită. Am reuşit să îndeplinim multe obiective din programul de guvernare, pe care oamenii le-au văzut şi le-au simţit", a spus liderul PSD.

Aceasta a continuat: "Fac apel la preşedintele României să nominalizeze cât mai curând, dacă ar putea şi astăzi, un premier, astfel încât să-şi asume guvernarea. (...) Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidenţiale înainte", a spus Dăncilă.

Pe viaţă şi pe moarte

Adevărul.ro notează că parlamentarii PSD Mihăiţă Găină şi Sorin Bota, care au semnat moţiunea de cenzură, au şi votat-o în plen. De asemenea, şi liderul TSD Gabi Petrea a votat moţiunea opoziţiei. De asemenea, mai mulţi aleşi din partea minorităţilor au votat pentru căderea Guvernului Dăncilă. 

Merită precizat că un deputat liberal, Corneliu Olar, care a absentat o bună perioadă din Parlament din cauza unei grave afecţiuni, s-a prezentat joi pentru a susţine moţiunea de cenzură cu votul său.

Totodată, deputatul PMP Cristian Lungu, care se afla internat, a fost adus cu Ambulanţa la Parlament. Acesta a spus că urma să fie operat azi, dar a semnat pe propria răspundere că îşi asumă riscurile medicale asociate deplasării la Bucureşti. De la Cluj a luat avionul spre Capitală, iar de la aeroport a ajuns la Parlament cu o ambulanţă privată. 

Ponta ar face un guvern de stânga

Liderul Pro România, Victor Ponta a declarat, după căderea Guvernului Dăncilă, că a pregătit trei propuneri de premier despre care să discute cu ”colegii de la PSD” cu care să meargă la consultări cu președintele Klaus Iohannis. ”Nu sunt eu că nu mă mai numește pe mine domnul Iohannis”, a precizat liderul Pro România.

”Cei de la PSD nu erau dornici, crezând că nu trece moțiunea. Acum sunt foarte dornici. Am telefonul plin de mesaje de la PSD. Sute de mesaje care toate încep cu: <<ai avut dreptate, am fost un prost>>”, a adăugat acesta.

”Se încheie o epocă proastă. Vreau să reușim să construim o guvernare bună, cu social-democrație, cu proiecte serioase. Nu mă bucur că am bătut fosta echipă, cred că s-au bătut ei. Avem timp să ne gândim foarte bine să găsim o construcție care să fie eficientă”, a spus Ponta.

Ponta a spus că vrea să se așeze la masa discuțiilor cu PSD și pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale, Mircea Diaconu, care să fie un oponent puternic pentru Iohannis.

Iohannis: "Azi a câștigat România!". Consultări, vineri, la Cotroceni!

"Felicit PNL pentru efortul de a gtăsi susținere și sprijin pentru reușita unui succes absolut necesar pentru România. Bilanțul de azi vorbește de la sine - am reușit să blocăm dezastrul PSD. Mă bucur că rațiunea a prevalat. Orice zi cu Guvernul Dăncilă era o zi pierdută pentru România", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la scurt timp după căderea Guvernului.

"Convoc partidele la consultări, prima rundă mâine, de la ora 11.00. Voi propune o soluție de Executiv cu un mandat foarte clar. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului sunt evident alegerile anticipate, dar acestea pot fi făcute doar prin consens", a mai spus preşedintele.

Iohannis a atras atenţia că "adoptarea moțiunii este o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici", aşadar "este esențial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot" la apropiatele alegeri.